USAs napib oskustöölisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord Floridas Hallandalei's töömessile sissepääsu juures.
Järjekord Floridas Hallandalei's töömessile sissepääsu juures. Foto: AFP / Scanpix

USA tööstusettevõtetel on raskusi tehniliste oskustega tööliste leidmisega, vaatamata sellele, et sektoris viimase kahe langusaastaga töökohti üle 2 miljoni võrra vähemaks on jäänud.


Oskustööliste nappus võib aga majanduse taastudes kujuneda firmadele takistuseks tootmisvõimsuse tõstmisel.


Financial Timesi poolt küsitletud firmad - alates hiiglastest nagu Boeing ning lõpetades väikeettevõtetega - ütlesid nagu ühest suust, et paari aasta jooksul on pensioniikka jõudmas terve põlvkond oskustöölisi ning noori ei ole piisavalt peale tulemas.

«Sama probleemiga on silmitsi kõik suuremad tehnikaettevõtted. Suur osa töölistest läheb õige pea vanaduspuhkusele,» ütles Boeingu asepresident personaliküsimustes Rick Stephens.

Tema sõnul jõuab sellesse ikka 2015. aastaks 40 protsenti Boeingu töötajatest. «See teeb kokku ligikaudu 60 000 töötajat, kes viie aasta pärast pensionile lähevad. Ja piisavat vahtkonnavahetust ei paista kusagilt,» ütles ta.
Tööjõustatistika büroo andmetel on ligikaudu 19 protsenti USA tööstustöölistest 54-aastased või vanemad, seesama protsendi kehtib suures laastus terve tööturu kohta. Samas aga on vaid 7 protsenti tööstustöölistest alla 25 aasta vanuses, «suures pildis» on see protsent 50.

Paljude tööstusettevõtete jaoks ei ole tööjõupuuduse probleem majanduslangusega kuhugi kadunud.

Siemens Foundationi presidendi Jim Whaley sõnul, kes USAs tehnilist haridust propageerib, on Siemensil USAs täitmata ligikaudu 600 inseneride töökohta, mis on 100 võrra rohkem kui mullu.

Tootjate sõnul on kõige enam puudu inseneridest ja kvalifitseeritud tsehhitöölistest.

«Raske on leida inimesi koosteliinidele, masinate peale ja automatiseeritud töölõikudele, töödele, kus on tarvis osata matemaatikat ning saada aru tehnilistest joonistest,» ütles Chicago lähistel paikneva firma Bison Geari omanik Ron Bullock, kes annab tööd 225 inimesele.
Paljud tootmissektori esindajad ütlesid, et kriisi tõttu viivitavad töölised pensionile minekuga. Kui aga majandus taastub, lahkuvad nende hinnangul suurte hulkadena ka oskustöölised.

«Majanduse taastudes läheb olukord kindlasti üha hullemaks,» ütles USA tööstuskonglomeraadi ITT kaitsetööstuse üksuse talendivärbamise osakonna direktor Lisa Simeon.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles