Tšiili maavärina hind võib ulatuda 30 miljardi dollarini

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike elanike rüüsteretk maavärinas kannatada saanud kaupluses, mis asub Tšiili suuruselt teises linnas Concepcionis.
Kohalike elanike rüüsteretk maavärinas kannatada saanud kaupluses, mis asub Tšiili suuruselt teises linnas Concepcionis. Foto: AP / Scanpix

Tšiili eilse ülitugeva maavärina hinnaks võib kujuneda kuni 30 miljardit dollarit ehk 345 miljardit krooni, mis on 15 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT).


Senistel andmetel hukkus vähemalt 300 inimest, vahendas Bloomberg. Maavärina tõttu andis USA Vaikse ookeani tsunami hoiatuskeskus hoiatuse kogu regioonile.



Looduskatastroofi arvatava suuruse arvutas rahasse ümber riskianalüüse tegev USA firma Eqecat, mille hinnangul võib pääste- ja taastamistöödele kuluda 15-30 miljardit USA dollarit.

Pealinna Santiago purustused moodustavad oletatavasti üle 50 protsendi kogu laastamistööst. Eqecati kinnitusel on 8,8-magnituudine maavärin tohutu katastroof. Tšiili kaasaegne ehituspraktika, mis tähendab maavärinakindlate hoonete püstitamist, vähendas võimelike purustuste ulatust.

Avalike tööde minister Sergio Bitar rääkis ajakirjanikele, et olukorda on palju hulle, kui ta esialgu arvas. Purustuste likvideerimiseks kulub oletatavasti mitu kuud.

USA ametivõimude andmetel oli eilne 8,8-magnituudine maavärin pärast 1900. aastat maailmas tugevuselt viies.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles