Toomas Tooli süüasjas vahetus kohtunik

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tool
Toomas Tool Foto: Toomas Huik

Harju maakohus määras ärimees Toomas Tooli ja SEB Panga endise maakleri Karoly Kirbery väärtpaberituru mõjutamise kriminaalasja arutamise kohtunik Helve Särgavale.

Algselt oli Tooli (45) ja Kirbery (30) kriminaalasja kohtunik Valeri Lõõnik, kel on praegu pooleli maadevahetuse süüasja arutamine, vahendab ERR Uudised.

Kohus määras Lõõniku hõivatuse tõttu uue üldmenetluse kohtuasja kohtunik Helve Särgavale.

Prokuratuur alustas antud asjas kriminaalmenetlust 2009. aasta veebruaris finantsinspektsiooni teate alusel.

Postimees on varem kirjutanud, et Tooli süüdistatakse selles, et olles oma abikaasa volitatud esindaja, andis ta ajavahemikul 14.-21.07.2008. a SEB panga maaklerile Karoly Kirberile telefoni teel tehingukorraldused müüa oma abikaasaga kontol olevad aktsiad suurtes kogustes ajas järjest madalama hinnaga. Sellise tegevuse eesmärgiks oli viia AS Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 eurot, mis andis Toolile võimaluse mõjutada teisi Arco Vara suuraktsionäre otsuste tegemisel.

Kirjeldatud viisil pandi müüki ligikaudu 500 000 aktsiat, mille tagajärjeks oli kunstliku hinnapiiri tekkimine ja negatiivne surve aktsia hinnale. Sellise kavatsetud mõjutamise tulemusel viidi börsil kauplejad eksitusse Arco Vara aktsia tegeliku väärtuse osas ja aktsia hind langes 22.07.2008 börsipäeva lõpul 0,55 EUR piirini.

Toolile ja Kirberile esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb turumanipulatsiooni. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise kuriteo eest karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles