Valner: vallavanema amet võib olla nagu sotsiaalne töökoht

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rannar Raba

Haldusreformi oleks praegu väga valus läbi viia, sest hulga valdade kaotamisel jääks tööta mitusada neis vallavalitsustes töötanud inimest, tõdes ajakirjanik Sulev Valner.

Valner arutles tänases Vikerraadio saates «Rahva teenrid», kas president Toomas Hendrik Ilvese poolt vabariigi aastapäeva kõnes mainitud haldusreformi vajadus suudab tegutsema panna ka poliitikud. Ta märkis, et valitsuse sees on praegu huvitav olukord, kus peaminister Andrus Ansip ütleb, et haldusreform on mõttetu, kuid koalitsioonipartneri Isamaa ja Res Publica Liidu juht Mart Laar peab seda hädavajalikuks. «Sellest võib kujuneda üks koht, kus selles valistusliidus tekib väga tugev tüli,» ütles Valnre.

Valner juhtis tähelepanu, et praegu oleks haldusreformi tegemine oluliselt raskem kui näiteks kolm aastat tagasi. «Kui me oleksime kolm aastat tagasi teinud haldusreformi, mille tulemusena valdu saab olema poole vähem, siis neile potentsiaalsele tööta jäävale sajale vallavanemale ja sajale vallasekretärile oleks täiesti reaalne olnud, et nad siirduvad teise sektorisse ja hakkavad mingit muud tööd tegema,» rääkis Valner.

Regionaalminister Siim Kiisleri on aga käinud välja kava 200 omavalitsuse kaotamiseks ja selle tagajärjel jääks mitusada inimest tööst ilma. «Tänases olukorras on see täitsa valus regionaalpoliitiline küsimus,» tõdes Valner. Ta juhtis tähelepanu, et kui Ansip ise halvustab Tallinna sotsiaalseid töökohti, siis haldusreformi vastu olemine on peaaegu nende toetamine. «Ma loodan, et keegi ei solvu selle väljendi peale, kui ma ütlen, et tänane vallavanema koht mõnes väikeses vallas on ka nagu sotsiaalne töökoht,» ütles Valner.

«Minu meelest inimesest endast ei sõltu enam mitte midagi,» tõdes saatejuht Aarne Rannamäe teema lõpetuseks. «See on tühi fraas, et hakka tegelema millegi muuga. Pikka aega tööta olnud inimeste hulk kasvab järjest ja see muutub üha suuremaks probleemiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles