Sepp: palgaseadusega tekkinud olukord on kahetsusväärne

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp ütles Kuku raadio saatele «Päevapilk», et riigiteenijate palgaseadusega on tekkinud kahetsusväärne olukord.

Sepp märkis, et eurodes kõrgemate riigiteenijate palga määramise mõtles välja Reformierakonna fraktsiooni liige Rain Rosimannus, põhiseaduskomisjoni juht Väino Linde toetas teda ja nüüd on kogu parlament lolliks tehtud.

Küsimuse peale, et miks Keskerakond selle seaduseelnõu poolt hääletas, vastas Sepp, et tema erakond toetab palkade korrastamist. Sepp lisas, et küsimus pole selles, et seaduses ei võiks euro olla, vaid et rikuti klubi reegleid ja ei kooskõlastatud ettepanekut Euroopa Keskpangaga.

Sepp tunnistas, et sai alles hiljem teada, et seda seadust oleks pidanud Euroopa Keskpangaga arutama. Tema hinnangul on tekkinud delikaatne olukord ja seda peaks diplomaatiliste kanalite kaudu üritama lahendada. Kui vaja, siis tuleb tema sõnul riigiteenijate seadust muuta.

Sotsiaaldemokraadid kõrgemate riigiteenijate palga seaduseelnõu hääletamisel ei osalenud.

Põhiseaduskomisjoni liige Hannes Rumm ütles, et nad ei hääletanud, kuna oli teada, et Keskerakonna ja Reformierakonna häältega võetakse seadus vastu. Rumm lisas, et ettepanek - määrata palk eurodes- tuli Reformierakonnast põhiseaduskomisjoni viimasel istungil ja konsultatsioonideks Euroopa Keskpangaga poleks aega jäänud.

Ainus võimalus oleks olnud seaduseelnõu menetlemine sel juhul kaugemasse tulevikku lükata. Rumm ütles, et tema hinnangul tuleb nüüd ära oodata, kas Eesti liitub uuel aastal eurotsooniga. Kui jah, siis pole tarvis riigiteenijate palgaseadust muuta.

Euroopa Keskpank tegi nädala keskel ametliku soovituse, milles teatab, et Eestil tuleks kõrgemate riigiteenijate palgaseadus ümber teha põhjusel, et palgad on selles seaduses määratud eurodes. Seaduseelnõu algatas parlamendi põhiseaduskomisjon, Euroopa Keskpangaga nõu ei peetud. Parlament võttis seaduse vastu eelmise aasta 16. detsembril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles