Elektrit varastavad ka heal elujärjel inimesed

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu.

OÜ Eesti Energia Jaotusvõk juhataja Tarmo Mere kirjutab energiaettevõtte blogis, et elektrit ei varasta Eestis mitte ainult halval elujärjel olevad kodanikud, vaid inimesed kõikidest ühiskonna kihtidest.


Mere kinnitusel tarbiti eelmise aasta jooksul ligi 200 miljonit kilovatt-tundi elektrit, mille eest ei ole keegi maksnud. Seda on sama palju, kui hiidlased ja saarlased aastas kokku tarbivad.

«Näitude mitteteatamine, tegelike näitude varjamine ja tarbimine arvestuseta võrguühenduselt ei ole midagi muud kui vargus. Seda ei tee vaid halval elujärjel olevad inimesed, pigem on need pealtnäha korralikud kodanikud, kellel tõenäoliselt iial ei tuleks pähe poest varastada,» kirjutab Mere.

Eesti Energia Jaotusvõrgule tähendab see aastas ligi 200 miljoni krooni suurust auku eelarves. Kuna varastatud elektri maksab kinni Eesti Energia Jaotusvõrk, siis selle võrra jääb vähem raha investeeringuteks.

See pidurdab elektrivõrgu uuendamist ja varustuskindluse parandamist. Eelmisel aastal oleks varastatud elektri maksumuse eest Jaotusvõrk saanud näiteks asendada Hiiumaal kõik keskpinge õhuliinid uute maakaabelliinidega või uuendada 800 vana alajaama.

Samuti oleks selle rahaga saanud vältida suurt osa eelmisel aastal toimunud elektrikatkestustest.

Mere sõnul on lootus elektrivargusest kokkuhoidu saavutada lühinägelik - varem või hiljem jõutakse sellele jälile. Tehnoloogia täieneb iga päevaga ning Jaotusvõrk võtab järjest uuemaid seadmeid kasutusele, et ebaseaduslikku tarbimist tuvastada.

«Viimase aasta jooksul oleme tabanud 3020 elektrivarast. Kellelgi neist ei ole ebaseaduslik elektritarbimine osutunud kokkuhoiuks. Kõik nad on pidanud tarbitud elektri kinni maksma.

Keskmine arve, mis tuleb ühe korraga tasuda on ca 20 000 krooni. Haruldased pole ka summad, mis ulatuvad 200 000 kroonini. Mõned on saanud ka vanglakaristuse,» märkis Mere.

«Mõistetav on nende inimeste olukord, kes on viimasel ajal sattunud majandusraskustesse.

Tahan kõigile soovitada, mitte hakata nuputama viise, kuidas tarbitud elektrienergia eest maksmisest kõrvale hiilida. Selline käitumine ei too kergendust, vaid kasvatab võlga - ühel hetkel tuleb see kõik ühe korraga tasuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles