Brownil raskusi viha vaoshoidmisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown.
Gordon Brown. Foto: AP / Scanpix

Briti peaministrit Gordon Browni süüdistatakse selles, et ta oma viha talitsematult töökaaslaste peale välja valab.


Mõned ärahirmutatud valitsuskabineti töötajad on pöördunud abisaamiseks nõustajate ja tugiisikute poole ning väidetavalt on Briti riigiteenistuse juht pidanud peaministri taltsutamiseks vahele astuma.
Samal ajal püüavad paljud kolleegid oma ülemust kaitsta ja väidavad, et ta on lihtsalt kirglik ja emotsionaalne isiksus.

Tüli Browni tormilise juhtimisstiili pärast vallandus just siis, kui leiboristlik partei arvamusküsitluste järgi tooridele kannule on hakanud jõudma ning paljud parlamendile tasavägist koosseisu ennustavad.

Kindlasti on Browni iseloomu ümber lahvatanud skandaal kergenduseks konservatiividele, kes leiboristide hoogu igati takistada püüavad. Nimelt on paljud seadnud küsimärgi alla võimaluse, et konservatiivide kandidaat David Cameron eelolevatel valimistel ülekaalu võiks saavutada.

Briti valitsus on peaministri vastased süüdistused tagasi lükanud ja nimetab neid pahatahtlikeks ja alusetuiks.
Samas ei saa keegi ümber lükata tõsiasja, et nõustamisasutus National Bullying Helpline on valitsustöötajatelt mitmeid telefonikõnesid saanud.
Nõustamiskeskuse asutaja Christine Pratt ütles, et abi on neilt otsinud kolm või neli valitsuskabineti töötajat.

«Me ei väida, et Gordon Brown on türann või kiusaja.
Samas aga on tema alluvatel probleeme ja muresid, mispärast nad ka meile on helistanud,» ütles ta uudisagentuurile BBC.

Browni meeskonnale tulid selle suhteliselt väikese abiorganisatsiooni poolt tulnud süüdistused väga ootamatult. Tooride pressiesindaja sõnul jääb mulje, nagu oleks valitsus peaministri käitumist siiani kiivalt varjata üritanud.

Browni peaministriajast raamatu kirjutanud Observeri kolumnist Andrew Rawnsley kirjeldab oma teoses olukordi, kus Brown vihahoos töötajaid hirmutas ja füüsiliselt kuritarvitas. Tema väitel pidi riigikantselei ülem söör Gus O'Donnell peaministriga sel teemal isegi eraviisiliselt vestlema. Söör Gus ütles, et ta ei ole selles asjas ametlikku uurimist algatada palunud.

Rawnsley raamatu väitel on kohati olnud pingelised ka Browni suhted rahandusministri Alistair Darlingiga. Paar nädalat enne investeerimispanga Lehman Brothersi kokkuvarisemist olevat Brown Darlingile öelnud, et need majandushädad lähevad mööda kuue kuuga. «Kui sa nii arvad, siis on küll tore,» vastanud Darling.

Majandusministri lord Mandelsoni sõnul Brown kiusaja ega türann pole. Küll aga olevat ta kannatamatu ning sageli iseenda peale vihane. «Küllap väljendub selles lihtsalt tema kirg poliitika pärast,» arvas ta.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles