Vändras kootud käsitöövaibad elustavad ruume

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talumajja kootud vaibal on lambad nagu maalil.
Talumajja kootud vaibal on lambad nagu maalil. Foto: Ants Liigus

Kadrioru presidendilossi trepile, Belgia printsessi tuppa, Miami kunstimuuseumi, Hollandi suurpanka, Norra valitsuse hotellidesse käsitsi kootud vaibad elustavad ruume oma valmistajatest sadade ja tuhandete kilomeetrite kaugusel.


Vändra alevi ja valla piiril annab Vihtra tee äärne vaibakoda 66 inimesele tööd ja leiba ning toodangu lõviosa ehk 90 protsenti rändab Skandinaaviasse ja Euroopa riikidesse.



Käsitöö ja naturaalsed materjalid teevad maakeral võidukäiku ja Vändra vaibameistrid suudavad täita eripärasegi tellimuse, neist mõõtudelt suurim, 5x13 meetrit, ja kaalult kogukaim, 300 kilo, kooti OÜ Valley seinte vahel Hollandi raamatukogu põrandat kaunistama.  



Oma tehnoloogia


Napp kümme protsenti Valley käsitöövaipadest valmib koduriigi tellijatele. Moes on rahvuslikud mustrid, Muhu ja Lihula rahvariietest ajendatud lillkiri. Järjest rohkem tahab tellija kolmemõõtmelist vaipa, mille tasapinnalt kasvavad näiteks lilled justnagu välja või millelt vaatavad vastu rüiutehnikas kootud lambad võilillenuttide vahel.



Keerukuse astmest olenevalt ulatuvad vaibaruutmeetri hinnad 2000 kroonist 5000 kroonini. Eriti nõudlike klientide tellimuste täitmise eel külastavad Pärnumaa väikest maakohta välisriikide disainerid, kes oma silmaga tahavad üle vaadata ja käega katsuda materjali. Uudseim neist on ühte lõnga kokku kootud vill ja lina, sest tavapärase lähenemise järgi ei ole linane niit põrandakatte materjal.



Äsja Saksamaalt Hannoverist üleilmselt sisustusmessilt naasnud ettevõtte juhataja ja omanik Aadu Juhkental ütleb, et nad on vaipa kui tootesse timminud eri materjale, kuid nii moodsat lähenemist tootekujunduses nagu vändralastel vill linaga, ta laadal ei silmanud.



Vändra tarbijate kooperatiivi taaralaost 1995. aastast õuesügavikku laienenud vaibatööstus on sisustatud kohapeal väljatöötatud tehnoloogiat kasutades. "Sellist tehnoloogiat otse ei müüda, müüakse vaid kudumismasinaid, nii et tootmismenetlus tuli ise leiutada ja et see korralikult toimima hakkaks, läks viis aastat järjest õppides," seletab Juhkental.  



Eesti kapitalil põhinev OÜ Valley alustas tegevust 1992. aastal, vahendades Husquarna tooteid, kuid Vändra Mistra taftingvaibavabrikus saadud kogemused ja alevis sealt ümberkorralduste tõttu vabanenud tööjõud panid Juhkentali arvajate kiuste oma vaibatööstust looma.



"Ainus variant, et oleks naturaalne ja eksklusiivne, ja suund lääne turule," mainib Juhkental, kelle andmeil töötab lähim Valleyga võrreldav käsitsi kootavate naturaalsete vaipade vabrik Rootsis ja on vändralase ettevõttest paarkümmend aastat vanem. Kodumaal vahepeal Valleytaliks (aastad 1996-1999) ristitud osaühingul konkurente pole. Nimelisandus "tal" sõnale "valley" (inglise keeles org) tuli ettevõtte juhatajal teha, kui äriregistris selgus, et keegi on vahepeal selle nime endale näpanud.      



Kudujad karkasside ees


Valley eri tehnikas käsitöövaipade ja materjali näidiseid saab uudistada ettevõtte kontoris. Albumites on pildid täidetud tellimustest, mille hulgas Malmö ooperiteatri fuajee põranda kate, Haagi kasiinole, Arlanda lennujaamahoonele ja Londoni kinole kootud põrandavaibad.



Eri- ja esindustellimusi täitva ettevõtte ajutrusti kuuluvad peale juhataja vabriku klientide ja tellimustega tegelev Tiia Aud, tehnoloogia ja kunstilise poolega ametis olev Luule Aasma, tootmise korraldamisel silma peal hoidev Silja Rohtla. Ning kudujad ja viimistlejad, kes töötavad kontorimajast hargnevates kudumissaalides ja viimistlusruumides.



"Võime täita näiteks tellimuse, mille aluseks saadetakse meile toakardina muster või mööbliriidetükk," ütleb ettevõtte rajanud ja üles töötanud Juhkental.



"Aga oleme täitnud ka selliseid tellimusi, kus ette antakse lapse joonistus, vanemad tahavad talle sünnipäevaks selle järgi tuppa vaipa või üllatuskingitust, kui viieaastasest joonistajast on saanud 20ne."



Käsitöövaibad valmivad piltlikult öeldes seina najal: neid kootakse ülevalt alla ja kudujad on nagu võimlejad karkasside ees, täites elektrilise kudumismasinaga keerulisemaidki jooniseid etteantud värvi lõngadega ja tehnikas. Nii koovad nad piltvaipugi, mis meenutavad värvifotot, mis tehtud näiteks kevadisest metsatukast.



Karkassidel sõidab kudujate töö ahju kuivama, aluspind saab vajaliku põrandat säästva katte, höövlid löövad värvid särama ja vaatajal jääb üle vaid tulemust imetleda. Vändra ühe suurima tööandja, sisustusmaterjalide tootja OÜ Valley eesmärk on leida oma klientidele parim lahendus, et nende silmad särama lööksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles