Vancouver võitleb imidži nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM09: OLÜMPIA :VANCOUVER,KANADA,14FEB10.
Vancouveri olümpiamängude meeste kelgutamine.
rp/FOTO RAIGO PAJULA/POSTIMEES
TLNPM09: OLÜMPIA :VANCOUVER,KANADA,14FEB10. Vancouveri olümpiamängude meeste kelgutamine. rp/FOTO RAIGO PAJULA/POSTIMEES Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

2010. aasta olümpiamängude korraldajaid on tabanud terve rida õnnetusi. Osa inimeste, osa looduse põhjustatud. Avanädal on rikutud.

Meedia masskriitika alla sattunud korralduskomitee Vanoci juht John Furlong tunnistas, et on pidanud lugema asju, mida polnud meeldiv lugeda. «Kui tehakse vigu ja asjad lähevad valesti, siis tuleb sul lihtsalt kõik korda ajada,» ütles ta.

Ilmataat on viimastel päevadel korraldajate peale veidi halastanud ning temperatuuri öösiti alla nulli langetanud. Nii oli lumelaua- ja freestyle'i areenil Cypress Mountainis võimalik isegi tehislund valmistada.
Pärislund on aga kohale veetud nii veoautode kui helikopteritega, kuna ilm on olnud ebatavaliselt soe.
Vesise pinnase tõttu pidi Vanoc avanädalal tühistama ja kinni maksma 28 000 piletit, millega läks kaotsi ligikaudu 1,5 miljoni Kanada dollari (1,06 miljoni euro) väärtuses tulu.

Kriitikud on Cypress Mountaini valiku olümpiaareeniks küsimärgi alla seadnud ning süüdistavad Vanocit selles, et koht valiti peamiselt ilusate vaadete ja Vancouveri lähedal paiknemise tõttu.

Enamik suusavõistlusi peetakse Whistleris, mis asub kahetunnise autosõidu kaugusel linnast põhja suunas. Aga isegi seal oli temperatuur neljapäeval 11 kraadi kõrgem, kui tavaliselt.

Töised päevad on olnud ka ehitajatel. Nii tuli ümber teha kolme meetri kõrgune võrkaed, mis takistas Vancouveri rannajoonelt olümpiakatlale avanevat vaadet. Linnapea olla Vanocile öelnud, et leeki peab paremini näha olema.

Samuti on korralduskomitee pidanud Calgaryst kiiruisutamisradade jääkatte korrastamiseks USAs valmistatud varustust juurde tooma, kuna kolm Kanadas tehtud masinat läksid rivist välja.

Väga suur vaidlus käib treeningsõidul hukkunud Gruusia kelgutaja surma põhjuste ümber. Õnnetus leidis aset vaid paar tundi enne avatseremoonia algust.

Tuld on antud ka avatseremoonia enda pihta, eriti Quebecist. Väidetakse, et korraldajad jätsid tagaplaanile prantsuse keele, mis on Kanada teine ametlik riigikeel, ning pöörasid selle asemel liiga palju tähelepanu põliskultuurile.

Mängude ühe peasponsori Royal Bank of Canada brändikujundusjuht James Little ütles: «Vanoc annab oma parima, nagu seda teeks ka iga teine nende olukorras. Iga päev on midagi õppida ja kohendada.»

Kohal on ka suur hulk 2012. aasta Londoni olümpia korralduskomitee liikmeid ning palju Suurbritannia valitsus- ja julgeolekuametnikke.

Ühe Briti delegatsioonile lähedal seisva allika sõnul on mängude korraldus neile üldiselt hea mulje jätnud. «Ega viperused polegi see peamine probleem. Põhiasi on, kuidas nendega toime tullakse,» lisas ta.

Kanadalaste frustratsiooni võimendab tõsiasi, et nende oma sportlastel seni oodatust palju kehvemini on läinud.
Nii näiteks pole Kanada mäesuusatajatele ühtegi medalit jagunud, kuigi nad viimastel aastatel «poodiumile pürgimise» sponsorprogrammi Own the Podium raames ligikaudu 10 miljonit Kanada dollarit toetust on kogunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles