Kallas: Kreeka peab oma probleemidega ise toime tulema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas europarlamendi saadikute ees.
Siim Kallas europarlamendi saadikute ees. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni asepresidendi ja transpordivoliniku Siim Kallase sõnul sõltub Kreeka rahanduskriisi lahendus eelkõige riigi valitsusest endast, kuid tema sõnul on märke, et Kreeka valitsus on valmis asjaga tõsiselt tegelema.

«Kreeka praegune valitsus võttis vastutuse ja ütles, et asjad on tegelikult palju halvemad, kui me oleme siiamaani rääkinud. Nii et sellel valitsusel on tahtmine asju parandada. Lootust annab see, et Kreeka peamised poliitilised jõud tunduvad olevat üksmeelel. Nii on meile väidetud ja see on hea eeldus, et rasked otsused tehakse,» ütles Kallas BNSile.

Kallas tõdes, et Kreeka probleemid avaldavad mõju ka euro usaldusväärsusele ning on väga oluline, kuidas eurosüsteem kui tervik sellest raskest olukorrast välja tuleb ja suudab järgmisi taolisi probleeme lahendada.

«Aga tuletame meelde, et Euroopa rahanduspoliitika küsimus oli tugeva löögi all ka seoses olukorraga Lätis. Tänane päev näitab, et Euroopa valikud on olnud põhjendatud. Selle loogika võti on, et lõpuks igaüks peab ise oma majas korra tagama ja ka Kreeka puhul on täpselt sama,» lausus Kallas.

Ta kinnitas, et Kreeka saab kindlasti Euroopa Liidult täieliku poliitilise toetuse, et viia ellu kõik abinõud, mida ta raskest olukorrast väljatulemiseks vajab.

Kreeka väljaheitmist eurotsooni riikide seast Kallas ei usu. «Niisugust mudelit ei ole. Eks jutte on igasuguseid, aga need on spekulatsioonid. Sellist juriidilist teed iseenesest ei eksisteeri,» sõnas ta.

Rääkides eurotsooni riikide võimalikust laenu andmisest Kreekale, tõdes Kallas, et seda ideed on ühel või teisel viisil esitatud.

«Aga praegu on eurot kasutavate riikide arvamus ühene, et eelkõige on Kreekal endal vaja tööd teha. Kui me hakkame andma laenu sellistesse raskustesse sattunud riikidele, siis olukord väljub kontrolli alt. Praegu on loogika selline, et Kreeka usaldusväärsus sõltub tema enda sammudest. Aga see ongi nii, et kui Kreeka tagab oma sammudega usaldusväärsuse, siis ta saab rahvusvaheliselt turult raha laenata ning siis ei ole mingeid muid pakette riigile ju üldse tarviski,» nentis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles