Lõhehinnad tõve tõttu laes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Reuters / Scanpix

Lõhehinnad sooritavad suuri hüppeid. Põhjuseks on tarne terav langus maailma mastaabis, kuna Tšiili kalatööstus varises kalu tabanud haiguse tõttu kokku.

Alates aasta algusest on Norras toodetud Atlandi lõhe hulgihinnad riigi statistikaameti andmetel tõusnud 20,6 protsenti. Tõusuteel olid lõhehinnad olnud juba terve eelnenud aasta jooksul, mil kilohind 32,5 protsendi võrra 37 Norra kroonini kerkis.

Analüütikud eeldavad, et hinnatõus hakkab peagi puudutama summasid, mida inimesed poes ja turul lõheliha eest välja käima peavad.

Tšiili Atlandi lõhe toodangule andis hoobi nakkuslikku lõhe aneemiat põhjustav viirus, mis ilmus areenile aastal 2007. Haigus ei ohusta inimesi, kes nakatunud kala liha sööma juhtuvad, kuid lõhedele on see punaseid vereliblesid kahjustav tõbi surmav.

«Tšiili oli maailma suuruselt teine lõhetootja. Kahe aastaga on nende toodang vähenenud rohkem kui 75 protsendi võrra,» ütles First Securitiesi Norra esindaja Aslak Berge. «Tšiili lõhetoodangu tipp oli aastal 2008, mil turule paisati 403 000 tonni lõheliha. Tänavu tuleb neil kokku ehk 90 000 tonni.»

Nii ongi maailma suurim lõhetootja Norra endale turuoas veelgi juurde võinud. 2008. aastal andis Norra ligikaudu poole Atlandi lõhe toodangust maailmas: 1,5 miljonit tonni. 2010. aastal peaks norrakate osakaal tõusma ligi 70 protsendini. Kanada ja Suurbritannia, kes kahepeale kokku turust umbes 20 protsenti katavad, hakkavad samuti ilmselt oma võrke laiemalt välja viskama.

«Globaalsed lõhetarned ei ole siiani kunagi eelmise aastaga võrreldes langenud. Ja nüüd juhtub see turuolukorras, kus ostusoov üha kasvab,» ütles SEB Enskilda Norra analüütik Sjur Malm. «Meie hinnangul kahanesid tarned maailma mastaabis eelmise aastaga võrreldes 6 protsenti.»

Viimastel aastatel on lõhetööstus kiires tempos kasvanud ning toodangu üliküllus muutis ka kunagise delikatesstoote hinnad tavatarbijale taskukohaseks.
Tänu buumile on maailma suurima lõhekasvataja, Norra firma Marine Harvesti aktsiad alates 2009. aasta jaanuarist tõusnud enam kui 400 protsenti.
Samas usuvad analüütikud, et tootmine peaks taastuma ning lõhe hulgihinnad 2011. ja 2012. aastal taas alla tõmbama.

Keskkonnagrupid süüdistavad Tšiili lõhetööstust selles, et nende «ülerahvastatud» puurides kasvatati korraga liiga palju kalu, samuti kasutati ülemääraselt kemikaale.
Kalatööstuse analüütikute sõnul tuleb Tšiili kalakasvatustes lõhede jaoks tulevikus palju rohkem ruumi anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles