Facio solgib reeglite toel ehitusturgu

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facio Ehituse juhatuse esimees Riho Kalve ja Tartu linnapea Urmas Kruuse mullu suvel Klaabu lasteaia ehituse sarikapeol.
Facio Ehituse juhatuse esimees Riho Kalve ja Tartu linnapea Urmas Kruuse mullu suvel Klaabu lasteaia ehituse sarikapeol. Foto: Sille Annuk

Eesti omavalitsused ja riik on maksnud sadu miljoneid kroone Facio Ehitusele, mille riigihangete alapakkumistesse on peidetud alltöövõtjate rahata jätmine.



Isegi kui riik või omavalitsused tahaks Facio Ehitusele «ei» öelda, on see väga keeruline, sest määrav on odavaim hind. Ja nii Facio muudkui ehitab, tootes rahata jäänud alltöövõtjate pankrottidega töötukassa ukse taha aina uusi kliente. Töötukassa ehk maksumaksja maksab lõpuks Facio Ehituse ja teiste sarnaseid skeeme kasutavate ehitusfirmade dumpinguhinnale kenakese lisa.

Sanitaartehniliste töödega tegelev väikefirma Avre ja Ko on pidanud omaniku Peeter Tiku sõnul koondama 13 inimesest viis. Facio Ehituse tütarfirma Facio Enviro jäi Tartu linna tellitud Kopli 1 ühiselamu tööde eest Avre ja Ko-le 70 000 krooni ringis võlgu enne seda, kui Tikk lootuse kaotanuna töö pooleli jättis.

Tüüpskeemi ohvrid


Postimees vestles teistegi ettevõtjatega, kellele Facio Ehitus või mõni selle tütarfirma on teinud mullu või tunamullu külma arve, ja jutt käib miljonitest kroonidest. Avre ja Ko langes sarnaselt paljude teiste väikeste ehitusfirmadega Facio Ehituse tüüpskeemi ohvriks. Ehkki riigihanke võitis Facio Ehitus, sõlmis lepinguid alltöövõtjatega tütarfirma Facio Enviro.

Viimane jäi alltöövõtjatele erinevatelt ehitusobjektidelt raha võlgu ja läks lõpuks varatuna pankrotti. Praegu on Facio Envirol 57 võlausaldajat ja nõudeid firma vastu 35 miljoni krooni eest, sellal kui vara piirdub paari äraaetud auto ja seitsme sülearvutiga. Peatöövõtja Facio Ehitus saab aga tellijalt raha ja osaleb puhta lehena järgmise hanke.

Enne Facio Enviro pankrotti kadus emafirma Facio Ehitus selle omanikeringist. Facio Enviro nimetati aga ümber Torutööde Projektijuhtimise Osaühinguks, et mitte lörtsida Facio kaubamärki. Sarnaste võlgade ja skeemide saatel on pankrotistumas teinegi varem Facio Ehitusele kuulunud ettevõte CPK Elekter, endise nimega Facio Elekter.

Selle ettevõtte ühe võlausaldaja Baltic Marine Groupi juhi Ardo Kuuse sõnul jätkus Facio Ehitusel pärast mitmesaja tuhande krooni võlgujäämist nahaalsust osaleda Baltic Marine Groupi ühe tütarfirma ehitushankel. «Nad väidavad, et Facio Elekter ei olnud Facio Ehitusega seotud, ehkki iga loll saab aru,» räägib Kuusk. «Me ei lasknud neid hankele, siis pakkus Facio Ehituse suuraktsionär Toomas Tromp, et kui nad saavad töö, maksavad meile võla ära.»

Facio Ehituse juhatuse esimehe Riho Kalve väitel on CPK Elekter (endine Facio Elekter) ja Torutööde Projektijuhtimise Osaühing (endine Facio Enviro) täiesti iseseisvad ettevõtted. «Kui nemad on kellelegi võlgu, ei saa mina sellele midagi vastata,» lausus Kalve. Nii Facio Elektri kui Facio Enviro juhatuses istus veel mullu Facio Ehituse suuromanik Toomas Tromp ja osanik oli Facio Ehitus.

Eesti ehitusäri keskmike hulka kuuluva Vennad Ehituse juhatuse esimehe Andrus Mutli kinnitusel tundub tõepoolest, et riigihangete pakkumistesse on juba sisse programmeeritud mõnede alltöövõtjate rahast ilmajätmine ja pankrot. «Ma tunnen samamoodi iga päev seda jäleduse tunnet, aga meie käed on lühikesed,» lausub ta. «Oleme ka ise osalenud riigihangetel ja teeme enda arvates väga hea hinna, aga see on ikkagi poole kallim kui hanke võitja hind,» räägib ta.

Kalve sõnul ei ole Facio Ehitus võitnud viimase kolme-nelja kuu jooksul ühtki hanget. «Mina väidan, et Facio ei tee alapakkumisi ja osaleb riigihangetel nii nagu teised ettevõtted,» räägib ta.

Facio Ehituse AS on saanud alates 2007. aastast riigihangete ameti elektroonilise registri andmeil enim riigi, omavalitsuste, avalik-õiguslike asutuste ning nendega seotud firmade ehitustellimusi. 281 osaletud riigihankest on Facio Ehituse pakkumine kuulutatud edukaks lausa 92 hankel. Seejuures on tegu Tallinna haridusameti erilise lemmikuga – 15 hankest on firma võitnud tervelt kümme.

Ära öelda keeruline


Alles äsja ütles Tallinna Tehnikaülikool Facio Ehitusele üles ühe õppehoone rekonstrueerimise lepingu, sest ettevõte hilines ehituse esimese etapi üleandmisega kaks kuud ja nõuab seoses väidetavalt puuduliku ehitusprojektiga raha juurde. Tartu linnasekretäri Jüri Mölderi sõnul oli Faciol varem just kõikvõimalike tööde eest lisaraha juurdeküsija kuulsus. «Nüüd nad suretavad lihtsalt oma alltöövõtjad välja,» räägib ta.

Mölderi sõnul on Faciole äraütlemine üsna keeruline. «Ebareaalselt madala hinna puhul on õigus küll keelduda, aga tegelikult toetab riigihangete seadus pigem seda loogikat, et tulebki võtta pigem odavam hind,» räägib ta.

Mölder on riigihangete seaduse suhtes väga kriitiline. «Terve riigihangete seaduse põhiloogika on tekitada pettekujutelm, kui hästi ja odavalt on võimalik kõike saada.»
Riigihangete vaidlustuskomisjoni esimehe Taivo Kivistiku sõnul võib hankija ehk näiteks riik või linn põhjendamatult madala hinnaga pakkumised tagasi lükata. Niisiis, kui linn või riik juubeldab odavaima hinnapakkumise üle ja loeb kokkuhoitud veeringuid, tervitavad teda peagi uued töötud.

Facio nipid
Alapakkumiste allikad

•    Peatöövõtja teeb hankel alapakkumise ja alltöövõtjaks on peatöövõtja kontrolli all olev firma. See palkab alltöövõtjad, jääb neile võlgu ja läheb pankrotti. Peatöövõtja osaleb puhta põllekesega järgmisel riigihankel.
•    Alapakkumise teinud peatöövõtja ei võta alltöövõtja tööd vastu, väites, et  tähtaeg on ületatud, dokumendid ei ole korrektsed jne.
•    Peatöövõtja teeb hankel alapakkumise ja küsib hiljem seoses projektimuudatuste ja igasuguste lisatöödega tellijalt raha juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles