SEB: kui eurot ei tule, jääb majandus langusesse

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula.
SEB ökonomist Hardo Pajula. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul kasvab Eesti majandus tänavu 2 ja tuleval aastal 5 protsenti, kui Eesti liitub euroalaga 2011. Kui ei, jääb majandus langusesse.

«Euroga näeme kasvutrajektoori. Kui seda ei tule, läheks, vähemalt lühiajaliselt, tsükkel teistpidi käima,» ütles Pajula täna SEB majandusprognoosi tutvustades.


Pajula märkis, et põhjus, miks euro võiks tulemata jääda, on praegu Kreeka ümber toimuv. «Või siis, kui ütlevad et «poisid, te olete siin raamatuid keetnud».» Samas näitab panga prognoos, et euro võetakse 90-protsendilise tõenäosusega käibele.

Pajula märkis, et Eesti majanduskasvu prognoosi tõstmine miinuspoolelt 2 protsendini toimus Rootsi initsiatiivil ning tema oleks positiivsema numbri pannud.

SEB prognoosi kohaselt jääb inflatsioon tänavu 2 ja tuleval aastal 4 protsendi piiresse. Töötus kasvab 2010. aastal 16,4 protsendini ning langeb aastaga 12,5 protsendini.

Krooni devalveerimisohtu SEB hinnangul ei ole ning krooni kurss euro suhtes jääb 1euro=15,6 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles