Raigo Neudorf: mõni minut ja paar klikki

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo Neudorf
Raigo Neudorf Foto: Toomas Huik/Postimees

Tõenäoliselt oleksid paljude riikide maksumaksjad eestimaalaste peale üsna kadedad, kui nad teaks, millise kergusega me siin igal aastal oma tulusid deklareerime. Ja mida aasta edasi, seda lihtsamaks ja mugavamaks meil see asi muutub.


Maailma võimsaima majandusega riigis USAs on tulude deklareerimine maksumaksjatele üks ebameeldivamaid tegevusi üldse. Kui uskuda levivat infot, kulub keskmisel ameeriklasel oma tuludeklaratsiooni täitmisele mitu tundi ning tihtipeale läheb tavakodanikul seejuures vaja isegi konsultandi abi.



Eestlase jaoks jäävad tulude deklareerimisega seotud ebameeldivamad seigad tõenäoliselt aastate taha, mil meilgi kehtis selles vallas veel peaasjalikult paberimajandus, igasuguseid tõendeid ja andmeid tuli omal käel kokku ajada ning näpuga järge ajades need lõpuks deklaratsioonile kanda.



Mitte kuigi kaua aega tagasi oli üks tuludeklaratsioonide esitamise perioodi tunnus maksuameti teenindussaalides trügiv rahvamass, kes oli sinna kogunenud abi saama ja infot küsima. Nüüd on sellest enamiku maksumaksjate jaoks saanud ajalugu: enam kui 90 protsenti inimestest deklareerib oma tulud elektrooniliselt, kulutades selleks mõne minuti ja paar hiireklikki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles