Tulude deklareerimisel sel aastal mitmeid uuendusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enam kui 90 protsenti inimestest esitab tuludeklaratsiooni elektrooniliselt.
Enam kui 90 protsenti inimestest esitab tuludeklaratsiooni elektrooniliselt. Foto: Liis Treimann.

Maksu- ja tolliameti (MTA) teatel on sel aastal tuludeklaratsioonide esitamisel mitmeid uuendusi ja muutusi.


MTA teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul puudutab kõige olulisem muudatus seda, et täiendavat maksuvaba tulu saab alates teisest (kuni 17-aastasest) lapsest. Mullu kehtis see soodustus alates esimesest lapsest.

Udde lisas, et kõigile, kel nimetatud soodustust võimalik kasutada, täidetakse deklaratsioonis vajalikud andmed eeltäitmise teel.

Ka on võimalik elektroonilisel deklareerimisel sel aastal kasutada lihtsustatud lühivarianti. See tähendab, et kui maksumaksjal pole MTA poolt eeltäidetud andmetele midagi lisada, saab deklaratsiooni kohe kinnitada.

«Varem tuli selleks kõik deklaratsiooni lehed läbi käia,» selgitas Udde.

Uus on ka see, et käesoleval aastal kantakse MTA poolt eeltäidetud deklaratsioonile esimest korda ka eelmiselt deklaratsioonilt võetud eluasemelaenude andmed.

Samuti kuvatakse maksumaksjale eelseisev maamaksu kohustus ning antakse võimalus jätta tagastatav tulumaks maamaksu katteks. Ülejäänud summad tagastatakse pärast maamaksu tasumise tähtaega.

Kui abikaasad esitavad ühisdeklaratsiooni, on võimalik tutvuda nii enda kui abikaasa maksunõuete ja muude kohustustega.

Samas peavad ühisdeklaratsiooni esitajad arvestama sellega, et deklaratsiooni esitamisele (või ühisdeklaratsiooni muutmiseks üksikdeklaratsiooniks) peavad nõusoleku andma mõlemad abikaasad.

Lisaks avas MTA tulude deklareerimise teemaveebi (www.emta.ee/tuludeklareerimine), kus spetsialistid nõustavad maksumaksjaid kõigis tulude deklareerimisega seotud küsimustes. Teemaveebi osana on avatud ka foorum.

Kõigele lisaks on sel aastal esimest korda võimalus kasutada lisaks eesti- ja venekeelsele ka ingliskeelset deklaratsiooni vormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles