Iraan blokeeris Google’i Gmaili

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i avaleht.
Google'i avaleht. Foto: SCANPIX

Google teatas eile, et Gmaili meilivahetus Iraanist on ilmselt tsensorite tegevuse tõttu järsult langenud, mis omakorda langeb kokku Iraani revolutsiooni aastapäevaga.


Iraani ametnikud on ühtlasi ähvardanud Gmaili alatiseks blokeerida. «Aeg-ajalt on nad seda teenust ikka rünnanud, kuid nüüd on käsil midagi tõsisemat,» ütles Toronto ülikooli assisteeriv professor Ronald Deibert, kelle juhitud Citizen Lab ülemaailmsel internetitsensuuril silma peal hoiab.

Kuigi permanentse blokaadi ähvardusele ei olnud eile hilisõhtul võimalik ametlikku kinnitust saada, mõistis USA välisministeerium juhtunu omalt poolt kiiresti hukka.

«Näib, et Iraani valitsus on otsustanud oma rahva infoblokaadi suruda ning ei võimalda neil end vabalt väljendada, suhelda ja mõtteid vahetada,» ütles ministeeriumi esindaja. Ta lisas, et Iraani rahvas leiab kindlasti viisi, kuidas need valitsuse tekitatud takistused ületada.

Teherani liigutus tuli Iraani jaoks sümboolsel hetkel. Usuliider Ayatollah Ali Khamenei teatas, et Iraan annab tänasel islamistliku revolutsiooni aastapäeval lääne jõududele hoobi.

Viimastel päevadel on Iraan väitnud, et neil on olemas kõik, et konkureerida rahvusvahelise tehnoloogiaga igasugustes valdkondades, nagu näiteks kosmoselennud- ja uuringud, raketikaitse ja vähivastaste isotoopide tootmine.

Ägenemas on ka vaidlused Iraani tuumaprogrammi üle. President Mahmoud Ahmadinejad tegi nädalavahetusel teatavaks sammud, mis relvaklassi uraanini jõudmist kiirendama peaksid. Eile kehtestas USA sanktsioonid neljale revolutsioonilise kaardiväe tütarettevõttele.

Rünnak Gmaili pihta tuli vähem kui kuu aega pärast seda, kui Google tsensuurist keeldumisega Hiina võimud vihale ajas. Deiberti hinnangul on kaks intsidenti omavahel seotud.

Google võttis Hiina tsensuuri suhtes agressiivsema hoiaku pärast seda, kui nende süsteeme - Gmail kaasa arvatud - tabas terve küberrünnakute seeria. Google muutis ära Gmaili seaded, nii et kõik süsteemi kaudu saadetavad sõnumid kuuluvad nüüd krüpteerimisele. Varem oli see valikuline võimalus.

Deibert ütles, et pärast seda, kui Google Gmaili turvalisemaks muutis, on diktaatorlikel režiimidel raskusi kirjavahetuse jälgimisega. Seetõttu võivadki nad nõuks võtta kogu asi üldse ära blokeerida. Hiina võimude jäik lähenemine andis aga omakorda kindlasti teistele režiimidele eeskuju.

Google ei soovinud Gmaili täieliku blokeerimise võimalust Iraanis kommenteerida, kuid andis mõista, et praeguste blokeeringute taga on Iraani valitsus.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles