Hiina laenubuum hakkab lõppema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Taras.
Mikk Taras. Foto: LHV

Hiina poliitikud suutsid eelmisel aastal majanduse edukalt jalule aidata. Paraku on valitsuse abi töötanud liigagi hästi, mistõttu ohustab Hiina majandust ülekuumenemine, kirjutab LHV Panga analüütik Mikk Taras.


Kiire majanduskasvuga kaasnevad paratamatult kõrvalmõjud, mida on sageli raske kontrolli alla saada. Hiina puhul on kõrvalmõjude tekkimise võimalus eriti suur, kuna poliitikud on andnud stiimulite näol majandusele väga suure annuse ravimeid (enamus eelmise aasta majanduskasvust tuli valitsuse investeeringutest).

Kuna Hiina valitsus on tekitanud majanduses triljonite jüaanide eest lisanõudlust ja keskpank on teinud laenuraha hinna odavaks, siis on Hiinas üheks suurimaks riskiks hoogustuv hinnatõus. Juuresolev graafik näitab, et inflatsiooni hoogustumist oli näha juba eelmise aasta lõpus. Hiinas hoogustuv hinnatõus ei ole jäänud poliitikutele märkamata ja inflatsiooniootuste langetamiseks on uuel aastal hakatud piirama uute laenude väljastamist.

Eelmisel aastal rahastati Hiina majanduskasvu suuresti laenurahaga, mis kasvas 9,5 triljoni jüaani võrra (ka valitsus suunas oma abi majandusse läbi laenude).

Jaanuaris palus Hiina keskpank panna pankadel rohkem raha reservidesse ja poliitikud on sellel aastal korduvalt rõhutanud vajadust laenuraha kasvu pidurdada. Poliitikute sõnul võiks pangad sellel aastal väljastada ca 7,5 triljoni eest laene. Kuna Hiinas kontrollib riik otseselt pankade tegevust, siis käivad poliitikute sõnavõtud ja pankade tegevus reeglina ka käsikäes.

Spekulatiivse laenuraha ohjeldamise vajadust näitab ilmekalt tulipunaseks muutuv kinnisvarasektor. Hiina kinnisvara hinnad tõusid detsembris 7,8 protsenti võrreldes eelmise aastaga, mis on viimase 18 kuu suurim tõus. Samas on hinnatase niigi kõrge - keskmine Hiina kinnisvara hind on 9-kordne majapidamiste aastane sissetulek. Ülejäänud Aasia riikides on hinnad tavaliselt 5-7-kordsed majapidamiste sissetulekud.

Massiivne spekuleerimine kinnisvaraga on selge märk, et hetkel on viimane aeg valitsuse abiprogramme vähendada või mujale suunata. Viimastes sõnavõttudes on poliitikud lubanud rohkem raha haridusse, tervishoidu ja sotsiaalkindlustusse suunata. Antud kulutused aitavad vähendada hiinlaste ebakindlust tuleviku suhtes ja julgustavad neid aastatega ka rohkem tarbima. Kui hiinlased sellel aastal laenubuumi ei ohjelda, ohustab neid lühiajalise tagasilöögi asemel suurem mull, mille lõhkemine oleks maailmamajandusele väga valus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles