Lauri: välisnõudlus viib majanduse kasvule

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Peeter Langovits

Swedbanki analüütik Maris Lauri näeb neljanda kvartali suhteliselt heade tulemuste taga välisnõudluse tugevnemise toel suurenenud eksporti ja leiab, et majandus on ka sisuliselt kosuma hakanud.


Sisetarbimine on Lauri hinnangul endiselt väga nõrk ning selles osas ei ole ka lähikuudel paranemist oodata, kuid eksport on hakanud pisitasa kasvama.

Ka investeeringute osas võis mõnel juhul positiivsemaid nihkeid täheldada, seda eelkõige ELi rahade kasutamise toel, lisas ta.

Aastase langusnumbri vähenemise taga näeb Lauri ka 2008. aasta lõpu tagasihoidlikku taset, sest just siis sai majanduslangus peale maailma finantssektoris toimunud kukkumist täishoo sisse.

«Oluline on siiski see, et 2009. aasta lõpus hakkas majandus ka sisuliselt kasvama - kvartaalne kasv oli 2,6 protsenti ja see saavutati eelkõige ekspordi suurenemise tulemusel,» lausus analüütik.

Sel aastal ootab ta enda sõnul umbes 1,5 protsendi suurust majanduskasvu - samuti ekspordi toel. Mõnevõrra peaksid investeeringud suurenema, tarbimiskasvu võib aga parimal juhul oodata aasta teises pooles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles