Telia Sonera suur Venemaa-tehing küsimärgi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TeliaSonera kontor Stockholmis
TeliaSonera kontor Stockholmis Foto: SCANPIX

Samal ajal, kui Alfa Group on liitmas oma Vene ja Ukraina telekome Norra Teleonoriga, on nende ühinemisplaanid rootslaste Telia Soneraga tänaseks takerdunud.


Alfa ja Telia Sonera kavatsevad liita oma osalused Venemaa suuruselt kolmandas mobiilioperaatoris nimega Megafon ning Türgi operaatoris Turkcell, luues New Yorgi börsil noteerimiseks 50:50 osalusega ühisettevõtte.


See teine tehing - mis annaks Alfale kontrolli veel ühe suure Venemaa mobiilioperaatori üle, milliseid üldse on kolm - on aga tõmmanud endale telekomiministeeriumi kurja pilgu.

Nagu näib, üritab ministeerium telekomitööstuses teatud liiki rahvuskangelast üles ehitada ning on valinud oma soosikuks just sellesama Megafoni. Nad tahavad Megafoni endale ning ühendaksid ta heameelega riikliku tavatelefonifirmaga Rostelekom.

«See teine tehing on küsimärgi all,» ütles riikliku investeerimispanga VTB Capitali telekomide analüütik Viktor Klimovitš. «Peamine põhjus on ilmselt see, et valitsus on huvitatud Rostelekomi ühinemisest Megafoniga.»Venemaa monopolivastase teenistuse juht Igor Artemjev ütles jaanuaris, et Alfa ei tohi samaaegselt Telenori ja Telia Soneraga asju ajada.

Telekomiministeerium ütles möödunud nädalal Financial Timesile, et nad jagavad härra Artemjevi seisukohta ja lisasid, et tegelikult kujutaksid nii Telenori kui Telia Sonera tehing mõlemad endast välisinvesteeringuseaduste rikkumist, andes Venemaale strateegiliselt tähtsate ettevõtete kontrolli välisinvestorite kätte.

Alfa telekomide üksuse Altimo tegevjuht Aleksei Reznikovitš ütles hiljuti Financial Timesile antud intervjuus, et katsub olla praegu Telia Sonera tehinguga väga ettevaatlik ja mitte kiirustada.

Ta ütles, et Altimo ei hakka taotlema tehingu ametlikku heakskiitu enne, kui lahenduse on saanud pikaleveninud kohtuvaidlus Turkcelli kolmanda aktsionäri, Türgi miljardäri Mehmet Emin Karamehmetiga.

«Ühinemine Megafoni ja Turkcelliga tuleb kõne alla alles siis, kui see olukord on selginenud,» ütles Reznikovitš. «Praegu oleks mistahes tehingust Turkcelli ja Megafoniga vara rääkida.»

Telia Sonera pressiesindaja sõnul läheb ilmselt paar aastat, enne kui ülalmainitud ühisettevõte börsil noteeritud saab.



Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles