Rohelised: eluasemelaenuga hättasattunuid peab aitama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud uue maja ostnud on laenu tagastamisega raskustes.
Paljud uue maja ostnud on laenu tagastamisega raskustes. Foto: Liis Treimann

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) toetab riigikogus täna esimesele lugemisele tuleva asjaõigusseaduse ja pankrotiseaduse muutmise seaduse eelnõude menetlemist, kuna leiab, et kinnisvaralaenuga hättasattunuid tuleb abistada.


Erakond Eestimaa Rohelised on seisukohal, et sellised seadusemuudatused peaks laienema kõigile, kes on võtnud kinnisvara tagatisel laenu, eriti veel aga siis, kui tegu on eluasemega.

«Kindlasti võiks toetada mitmes edumeelses lääneriigis kasutuses olevat mudelit, kus laenutagatiseks oleva kinnisvara sundmüügi korral lõpeb panga nõue võlgniku ning isegi käendajate suhtes,» selgitas erakonna peasekretär Ain Kabal.

Ta lisas, et praegu on võlgnikud omapärases majanduslikus agoonias, kus neil pole võimalik hakata aastategi jooksul uuesti toime tulema, sest kinnisvarabuumi ajal võeti laenu kinnisvara tagatisel, mille väärtus oli oluliselt üle hinnatud.

«Sõltumata sellest, et pank andis veel paar aastat tagasi üle turuväärtuse hinnatud kinnisvara tagatisel laenu, on täna selliste tehingute risk tervenisti isiku ehk laenuvõtja kanda,» sõnas Kabal.

Eestimaa Rohelised näevad pakutud seadusemuudatuste tulemustena elavnevat kinnisvara- ja laenuturgu ning sellest veelgi tähtsamana toimetuleku võimaluste suurendamist inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles