Venemaa ehitab Vietnamile esimese tuumajaama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: SCANPIX

Vietnami tööstus- ja kaubandusministeeriumi allika kinnitusel ehitab Venemaa energiaettevõte Vietnamile riigi esimese tuumaelektrijaama, mis peaks rahuldama Kagu-Aasia riigi üha kasvavat energiavajadust.


«See on põhimõtteline otsus... Me peame nägema, kas see on viljakas,» ütles allikas AFP-le. «Tundub, et venelased surusid selle laiema strateegilise lepingu kontekstis läbi.»

Väidetavalt sõlmid riigile kuuluv Vientami Elekter (EVN) lepingu Venemaa aatomienergiaagentuuriga Rosatom, kirjutas Jaapani päevaleht The Nikkei mõlema poole allikatele viidates. Väljaande teatel peaks Vietnami valitsusjuht Nguyen Tan Dung leppe peagi heaks kiitma.

Kuigi Vietnami tööstusministeerium on väidet kinnitanud, pole Venemaa saatkond ametlikku avaldust veel teinud. Projekti vastu tundsid huvi ka Prantsusmaa, Hiina, Lõuna-Korea ja Ühendriikide ettevõtted.

Detsembris Moskvas toimunud kohtumisel sõlmisid EVN ja Rosatom koostöömemorandumi. Juba toona teatas Dung, et Vietnam on Venemaale teinud ametliku koostööettepaneku tuumaelektrijaama ehitamiseks.

Lisaks koostööle elektrienergiavaldkonnas on Vene riiklik gaasigigant Gazprom ning Vietnami gaasi- ja naftaettevõte Petrovietnam sõlminud strateegilise koostöö lepingu gaasi ekspordi alal. Lisaks on riigid sõlminud koostööleppe ka riigi keskpankade vahel ning turismikoostööleppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles