Keskerakond süüdistab valitsust eelarvepettuses

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond pole rahul valitsuse tegevusega energeetikavaldkonnas.
Keskerakond pole rahul valitsuse tegevusega energeetikavaldkonnas. Foto: Toomas Huik.

Keskerakonna teatel otsustas riik Eesti Energia ja OÜ Eleringi lahutamise asemel OÜ Elering Eesti Energia käest osta sel põhjusel, et sellisel viisil oleks võimalik riigieelarvet kunstlikult ilustada ja eurokõlbulikumaks teha.


«Sisuliselt otsustati läbi viia eelarvepettus,» ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Kalev Kallo.



«Küsimus on nimelt selles, et kui maksta Eesti Energiale raha Eleringi omandamise eest, siis loetakse seda finantseerimistehinguks ja see ei kasvata riigieelarve kulusid.



Kui aga Eesti Energiasse sellisel viisil pumbatud raha maksta riigile välja dividendidena, siis suurendab see riigi tulusid ja parandab eelarvet.»



Keskerakonna teatel otsustas valitsus läinud aasta 25. novembril eraldada põhivõrguettevõtja OÜ Eleringi Eesti Energiast ning detsembris sõlmisid Eesti Energia ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) Eleringi osa müügilepingu.



27. jaanuaril 2010. aastal viidi müügileping lõpule ja sellest hetkest ei kuulu OÜ Elering enam Eesti Energia kontserni. MKM omandas Eleringi 2,7 miljardi krooni eest.



«Andmaks riigile võimalust Elering omandada, muudeti riigi eraõigluslikes juriidilistes isikutes osalemise seadust,» märkis Kallo.



«Seal nähti ette varasemalt puudunud võimalus, et riik võib omandada riigi osalusega äriühingult sellise äriühingu aktsiaid või osa, kus riik ise aktsionäriks või osanikuks ei ole.»



Seetõttu soovib Keskerakond saada peaminister Andrus Ansipilt vastust sellele, kui palju täiendavat raha plaanib riik Eesti Energiast välja võtta täiendavate dividendide ning muid skeeme kasutades.



Ka tahab erakond teada, kas valitsus ei peaks selliste eelarvepettuste asemel tegelema sisuliste teemadega meie majanduse korrastamiseks ja kriisist välja aitamiseks.



Lisaks soovib Keskerakond selgitusi majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsilt, kellelt oodatakse vastuseid energiaagentuuri raha põletamise kohta.



«Ebaselge on nii energiaagentuuri loomise põhjused tänases majanduslikus olukorras, agentuurile juhi valimine kui ka maksumaksja raha kulutamine kalliks reisiks Araabiasse,» ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles