Rainer Nõlvak: pandipakendi süsteemi muutmine ei vii kuhugi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeme Ära eestvedaja Rainer Nõlvak.
Teeme Ära eestvedaja Rainer Nõlvak. Foto: Sille Annuk.

«Teeme ära!» aktsiooni korraldaja Rainer Nõlvaku hinnangul on täna toimuv diskussioon pandipakendisüsteemi muutmise ümber pseudoprobleem ja selle asemel võiksid poliitikud ning ettevõtjad mõelda hoopis sellele, kuidas keskkond üleüldse prügist puhas hoida.


«Ei ole mõistlik kulutada aega ja vaeva täna toimiva süsteemi muutmisele olukorras, kus teiste jäätmeliikide käitlemine on endiselt korraldamata ja mida seni on suudetud leevendada üksnes rahvaalgatusel korraldatud üleriigiliste koristustalgutega,» lausus Nõlvak.

Ta lisas, et kahtlemata saab pakendikäitlust veelgi paremaks muuta, aga enne seda tuleks tegeleda märksa tõsisemate probleemide lahendamisega.

Umbes viiekümnes kohalikus omavalitsuses ei ole jäätmevedu veel üldse korraldatud. «Kuhu need jäätmed siis liiguvad, mida justkui ei tekigi? Kas metsa?,» küsis Nõlvak.

Lisaks on omavalitsused tema sõnul jännis omavahelise koostööga jäätmejaamade rajamisel. Poliitikud võiksid tema sõnul kavandada keskkonnainvesteeringute keskuse vahendusel konkreetsed meetmed jäätmealase koostöö motiveerimiseks. Selle puudumisele on varasemalt osutanud nii riigikontroll kui õiguskantsler.

Metsa alla satuvad valdavalt väikefirmade jäätmed - ehituspraht, rehvid ja muu taoline. Samas puudub väikeettevõtjate jäätmekäitluse üle tõhus kontroll. «Kui keegi FIE teeb teil kodus remonti, siis kas te teate, kuhu ta jäätmed viib? Paraku ei nõusta ega kontrolli neid keegi. Mul oleks väga hea meel, kui mõni tubli poliitik selle korralageduse likvideerimise oma südameasjaks võtaks,» sõnas Nõlvak.

Eeltoodu valguses näib olemasoleva pakendisüsteemi lihvimine loodushoiu sildi all tema hinnangul pelgalt õõnsa retoorikana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles