Riigikogu ei tee kauaaegsest põhiseaduse rikkumisest väljagi

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle-eelmise aasta märtsis Allar Jõksilt (tagaplaanil) õiguskantsleri ameti üle võtnud Indrek Teder peab riigi osalust äriühingutes laiemaks teemaks kui pelgalt nõukogude liikmete nimetamine. Sarnaselt oma eelkäijatega ei pääse probleemi tõstatamisest ka tema.
Üle-eelmise aasta märtsis Allar Jõksilt (tagaplaanil) õiguskantsleri ameti üle võtnud Indrek Teder peab riigi osalust äriühingutes laiemaks teemaks kui pelgalt nõukogude liikmete nimetamine. Sarnaselt oma eelkäijatega ei pääse probleemi tõstatamisest ka tema. Foto: Peeter Langovits

Juba 15 aastat on erinevate riigikogu koosseisude puhul õhus vastuolu – õiguskantslerid peavad saadikute istumist riigi osalusega äriühingute nõukogus põhiseadusvastaseks.



Täpselt kaks aastat tagasi nõustus riigikogu 86 poolthäälega toonase õiguskantsleri Allar Jõksi ettepanekuga viia põhiseadusega kooskõlla riigikogu liikmete osalemine ja määramine riigi äriühingute nõukogudesse.

Jõks seisis selle teemaga enne ametist priiks saamist saadikute ees viiendat korda. «Loodan, et kuuendat korda ei tule seda teemat siin tõstatada,» avaldas ta toona lootust.

Üsna harvaesinevas üksmeeles tunnistas rahvaesindajate kogu probleemi, põhiseaduskomisjon algatas isegi eelnõu, mille kohaselt jääks nõukogude liikmete nimetamine riigikogu majanduskomisjoni ülesandeks, eelnõu läbis esimese lugemise, kuid see oli ka kõik. Ainsa erandina reageerisid sotsiaaldemokraadid ja Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), kes lihtsalt ei lubanud oma inimesi riigi äriühingutesse määrata.

Reformierakond vastu


Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson tuletas meelde, et Keskerakond esitas 2008. aasta veebruaris riigikogu liikme staatuse seaduse paragrahvi 28 muutmise seaduse. Selle sisu oli lihtne: riigikogu liige ei või oma volituste ajal olla riigi osalusega äriühingu, riigitulundusasutuse või riigi asutatud sihtasutuse nõukogu liige, juht ega juhatuse liige.

«Paraku jäeti see põhiseaduskomisjoni sahtlisse. Selle põhjus on lihtne – IRLil ja Reformierakonnal on kokkulepe, et nad tundlikke teemasid ei puuduta ja venitamise osas on komisjoni esimehel üsna suured võimalused,» veeretas Simson probleemi valitsuserakondade kraesse.

Sotsiaaldemokraatide saadikurühma juht Eiki Nestor nõustus Simsoniga, tõdedes, et peamiseks vastaseks Jõksi ettepanekule on Reformierakond. «Sotsiaaldemokraadid ja IRL võtsid Jõksi ettepaneku täitmiseks ning ettevõtete nõukogudesse riigikogu liikmeid ei saatnud,» ütles ta.

Reformierakonna fraktsiooni esimees, ASi Eesti Raudtee nõukogu liige Peep Aru leidis aga, et kõik on jäänud toppama selle taha, et pole leitud lahendust, kuidas määramine peaks välja nägema.

«Asi ei ole edasi liikunud minu arvates seetõttu, et ei ole leitud poliitilist kompromissi, kuidas on otstarbekas riigikogu liikmeid riigi osalusega äriühingutesse määrata,» tõdes ta.

Nestor leidis, et tegelikult ei ole ju Jõksi ettepanek absoluutne. Ehk et ka eelmine õiguskantsler ei välistanud, et riigikogu liige võiks näiteks Eesti Energia nõukogusse kuuluda, kuid ta välistas sotsiaaldemokraatide saadikurühma juhi hinnangul täiesti õigustatult selle, et sinna määrab riigikogu liikme minister ja et see nõukogusse kuuluv riigikogu liige on tegelikult ministri antud juhiste täitja.

Napib poliitilist tahet


Nestor pakkus välja lihtsa lahenduse, mille poolt on ka Jõks: majandusminister teeb ettepaneku majanduskomisjonile nimetada Eesti Energia nõukogusse kaks liiget. Komisjon arutab küsimust ning nimetab soovitatavalt ühe liikme koalitsioonist ja ühe opositsioonist.

«Minu veendumuse alusel ei peaks nad selle töö eest saama ka raha, kuigi siin võib ka vastu vaielda,» tõdes Nestor. «Need kaks liiget ei peaks kohustuslikus korras täitma üldkoosoleku ehk ministri suuniseid, vaid peaksid aru andma neid nimetanud komisjonile.»

Parlamendi põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde (Reformierakond) sõnul ei ole komisjonis ühest seisukohta, kuidas teemaga edasi minna.

«Poliitilist tahet on mõnevõrra puudu jäänud,» tõdes ASi Tallinna Lennujaam nõukogusse kuuluv poliitik. «Kuigi õiguskantsleri sõnad on väga austusväärsed, ei saa üheselt ikkagi öelda, et praegustel tingimustel on riigikogu liikmete kuulumine nõukogudesse põhiseadusvastane.»

Linde sõnul saaks vastava otsuse teha riigikohus.

Koht nõukogus
Reformierakonna poliitikud riigi osalusega äriühingute nõukogudes:

•    Eesti Energia – Meelis Atonen, Kalle Palling
•    Eesti Loots – Ene Kaups, Kalev Lillo
•    Eesti Loto – Arto Aas, Ülle Rajasalu
•    Eesti Raudtee – Peep Aru
•    Tallinna Lennujaam – Arto Aas, Väino Linde
•    Tallinna Sadam – Remo Holsmer, Kalev Lillo, Neinar Seli
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles