Britid ostavad varastatud Šveitsi pangaandmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Briti valitsus võttis ühendust Saksa valitsusega, et osta neilt Šveitsi pangalt varastatud andmeid, mis omakorda aitaksid jõuda jälile brittidest maksupetturite varjatud pangaarvetele.


Saksamaa sai neljapäeval valitsuse juriidilistelt nõustajatelt loa osta šveitslasest «koputaja» käest diskett, millel on kuni 1500 Šveitsi pangaarve omaniku nimed, et kasutada seda maksudest kõrvalehoidjate vastutusele võtmiseks.

Briti maksuamet üritab sakslaste sammust kiiret kasu lõigata, et varastatud andmetega disketi pealt ka oma kodanike pangaandmed kätte saada.

Nimelt usub maksuamet, et Šveits on pärast Kanalisaari populaarsuselt teine jurisdiktsioon, kus inimesed deklareerimata offshore arveid avavad - mistõttu riigile igal aastal sadu miljoneid naelsterlingeid maksuraha kaotsi läheb.

Samuti saaks Briti maksuamet Šveitsi andmete tiivul surema hoo sisse oma maksupetturite vastasele operatsioonile, sest seega õnnestuks veelgi kahjustada Šveitsi kui maksupetturite paradiisi mainet.

Berliini otsust varastatud andmeid osta on juba kritiseerinud terve rida Saksa poliitikuid, samuti mitmed Šveitsi valitsuse liikmed.

Kuigi Briti maksuamet ilmselt endale samasuguse kriitika kaela saab, anti neile siiski luba informatsiooni eest maksta, kuna see tõotab suuremate maksulaekumiste näol kokkuvõttes kasulikuks kujuneda.

Sellesama disketi vastu on oma pettur-kodanike andmeid silmas pidades huvi tundnud ka Hollandi, Belgia ja Austria valitsused. Analoogiline juhtum leidis aset kaks aastat tagasi.

Tookord maksis Briti maksuamet raha Liechtensteini suurima panga LGT endisele töötajale, et saada oma valdusse terve andmete «kullaauk» - nagu seda kirjeldati.

Sellest arenes mullu välja tugev ja tõhus koostöö, mille käigus Liechtenstein nõustus Suurbritanniaga maksupetturite kinnipüüdmiseks koostööd tegema, paludes vastutasuks tabatud klientidele leebemat kohtlemist.

Kuna hiljutine infovargus on nii suure kella külge läinud, võivad aga mõned Šveitsi pangaarvete omanikud oma raha vaikselt Liechtensteini üle kanda. Sest kes siis kergemat karistust ei valiks.

Šveitsi «reputatsioon» - kes oli varasemalt tuntud kui oma klientide vankumatu kaitsja - sai mullu tugeva hoobi, kui nad rahvusvahelisele survele järele andsid ning oma pikaajalisest pangasaladuste-poliitikast loobusid. Samas on paljud sealsed kontoomanikud ikkagi salamisi lootnud, et radarikiired neist üle libisevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles