Biitlite plaadifirma ellujäämine küsimärgi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Beatles.
The Beatles. Foto: wallpaperbase.com

Biitlid ja Katy Perry rahvamassideni toonud muusikafirma EMI jätkamine on tugeva küsimärgi all, kuna audiitorite väitel on Terra Firma 6,5 miljardi dollariline investeering ettevõttes suures hädaohus.


Terra Firma asutaja ja president Guy Hands on kirjutanud firma kahe erakapitalifondi investoritele ja palunud neil süstida ettevõtmisse täiendavad 120 miljonit naelsterlingit, mille näeb ette EMI Musicu uus, koostamisel olev strateegiline plaan.



Kui tal 14. juuniks raha ette näidata ei ole, võib firma minna Citigroupi pankurite kätte. Eile avaldatud, märtsis 2009 lõppenud majandusaasta aruandest aga nähtub, et isegi kui Terra Firmal nimetatud summad kokku ajada õnnestub, jääb neil 2011. aastal maksmisele kuuluvatest laenusummadest ikkagi väga palju puudu.



Kui neil selleks ajaks ei õnnestu Citigrupile auku pähe rääkida, et 3,2 miljardi naelsterlingi suuruste laenude maksmiseks uut laenu saada, ootavad investoreid uued rahapalved.



Terra Firma kulutas möödunud aastal kvartalimaksete tegemiseks 105 miljonit naela, kui edasiste maksete jaoks on neil järgi vähem kui 10 miljonit naela. Citigroup keeldus olukorda kommenteerimast, kuid üks panga mõtteviisiga tuttav isik ütles, et mingit plaani Handsi laenu ümberstruktureerida pangal kindlasti pole.



«Nad lasevad tal endale auku kaevata, leiavad endale mugava istekoha ja naudivad vaatemängu,» ütles ta.



Maltby Capitali juhid, kes ostsid EMI just enne krediiditurgude kollapsi 2007. aastal, ütlesid, et investorite valmiduses Terra Firmasse raha juurde valamises ei saa mingil juhul kindel olla, pidades silmas, et senisest investeeringust on juba 90 protsenti maha kantud.



EMI audiitorfirma KPMG rõhutas ka seda, et investorid tuleb ilmselt maksta täiendavalt 10 kuni 200 miljonit naela firma pensioniskeemi rahastamiseks. Pensionifondi puudujääk on juba vallandanud vaidlused usaldusisikutega ning asjasse on sekkunud ka Briti pensioniregulaatorid.



Maltby direktorite sõnul on neil siiski põhjust uskuda, et grupp võib omadega pinnal püsida. Samas selgub nende raportist, et intressimaksed ja leppetrahvid neelavad tõenäoliselt kõik firma tegevuses tehtud muudatustest tulenevad tulud.



Eelmise majandusaasta maksueelsed kahjumid kasvasid 1,7 miljardi naelani, sellele eelnenud aastal - millest Terra Firma omandus vältas kaheksa kuud ja 21 päeva - oli vastav summa olnud 414 miljonit naelsterlingit.



Maltby esitas ka 1,04 miljardi naelsterlingi suuruse trahvinõude, millest kaks kolmandikku tuleb kanda firma stabiilsemal muusikakirjastuse üksusel - kuna selline oli esialgne «jõudude vahekord» firma väärtuse määramisel.



Põhi tuli firmal ette ka 279 miljoni naela suuruste intressimaksetega, laenatud summadele lisandus valuutakursside kõikumise tulemusena täiendavalt veel 297 miljonit naela. Terra Firma kaebas Citigroupi kohtusse viimase rolli eest EMI enampakkumisel. Pank on süüdistused tagasi lükanud.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles