15 kohustuslikku küsimust enne kinnisvaramaakleri palkamist

Ingmar Saksing
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kinnisvaramaakleri teenus on advokaadi ja arstiteenuse kõrval üks kallimaid. Maaklerit palgates tihti sellele ei mõelda ning sageli langeb otsus esimesena ühendust võtnud maakleri kasuks, kirjutab LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing Postimehe kinnisvara erilehes Kodu ja Kinnisvara.


Tõenäoliselt on maaklerit palgates «jah» lihtsam tulema, aga paljudel juhtudel lihtsalt ei teata, mida teadliku valiku tegemiseks küsida. Kinnisvaramaakleritena teame, millised on 15 olulisemat küsimust, mida peaksid meilt enne kokkuleppe sõlmimist kindlasti küsima.

1. Kas see on põhitöö?
Kinnisvaramaakler, kelle jaoks see on põhitöö, on kindlasti aktiivsem ning paremate teadmiste ja oskustega. Loomulikult saab ta keskenduda ainult kinnisvara müümisele/üürimisele ning kuna tema sissetulek sõltub ainult enda töö tulemustest, on motivatsioon tegeleda sinu kinnisvara müügiga ka kõrgem.

2. Mitu tehingut on sul see aasta (kuu) selles piirkonnas olnud?
Oluline on palgata maakler, kes tunneb kohalikku turgu. Nii vabaned ka kohustusest anda maaklerile ülevaade kohalikest oludest - kus asub lasteaed, kool ning kuidas on lood ühistranspordiga.

3. Mitu tehingut oled sel aastal sõlminud?
Kogemus on tähtis! Kas sa palkaksid advokaadi, kelle jaoks on sinu esindamine kohtus esimene katsetus? Aga arsti, kes teeb südameoperatsiooni esimest korda?

4. Mitme kliendi kinnisvara müügiga samaaegselt tegeled?
Liiga väike pakkumiste arv tähendab vähe kontakte. Samas on inimvõimetel piirid ja ööpäevas on 24 tundi. Heal maakleril on portfellis 70 pakkumist, väga heal 100 ja rohkem.

5. Kui kliendid ei ole saanud oma vara müüdud, siis mis põhjusel?
Seda küsides saad teada, kuidas maakler töötab ja kas ta sobib sinu põhimõtete ja ootustega.

6. Kas sinu töö kohta on kunagi kaebusi esitatud?
Kui seda on ebamugav küsida, siis võid kutseliste maaklerite puhul seda küsida Eesti kinnisvaramaaklerite kojast.

7. Milline on maakleritasu?
Üldjuhul on see 4-5 protsenti müügihinnast ja sisaldab käibemaksu. Müügihinda kujundades on oluline täpsustada, kas summa, milles maakleriga kokku lepid, sisaldab maakleritasu või mitte. Kui selge kokkulepe puudub, võite seda hiljem erinevalt mõista.

8. Mida see tasu sisaldab?
Tee endale selle kohta märkmeid- millistes ajalehtedes ja portaalides sinu kinnisvara müügiks pakutakse. Tihti ei otsusta selle üle konkreetselt maakler, vaid sõltub ettevõttest, kus ta töötab. Aga kui sa sooviks, et maakler korraldab kliendipäeva? Tähtis on omada ülevaadet müügiprotsessist- kui tihti sa seda saad? Kokkulepet sõlmides vaata, et kõik räägitud/ pakutud sinna kirja saab.

9. Kas maakleritasu maksmise kohta saab arve?
Eelkõige on see oluline siis, kui tegemist on tehinguga, kus saadav kasu on tulumaksuga maksustatav. Sel juhul võimaldab seadus tehinguga seotud kulud, milleks on ka maakleritasu, arvata maha maksustatavast tulust. Aga ka selleks, et vältida hilisemaid mis tahes probleeme.

10. Kui suured on tehingukulud?
Täpset summat on tehingu kõiki üksikasju teadmata raske öelda. Need sõltuvad sellest, kas tegemist on ainult müügilepingu sõlmimisega või tuleb kustutada ka eelnevalt seatud hüpoteek või saab selle ostjale näiteks loovutada. Küll on võimlaik tehingukulud arvutada ligikaudselt. Kutseline maakler teab umbkaudset summat.

11. Kes tasub tehingukulud?
Hea oleks see eelnevalt läbi rääkida ja kokku leppida. Nii väldid ebamugavaid olukordi ja tead, milline summa sinu pangakontole laekub.

12. Millal tekib kohustus teenuse eest maksta?
Kindlasti ei pea maakleritasu maksma juhul, kui sa pole maakleriga kõiki olulisi tingimusi kokku leppinud. Kui aga lubad oma korterit või maja pildistada, võib seda teatud juhtudel tõlgendada nõusolekuna maaklerteenuse eest maksta.
Kui leiad, et sinu kinnisvara pakub müügiks aga maakler, kellega sa pole kunagi kohtunud ega suhelnud ning ei soovi teenuse eest maksta, palu tal kirjalikult selline tegevus lõpetada.
Minimaalselt peaks kokkulepe sisaldama hinda, maakleritasu ja perioodi, mille jooksul ta sind esindab. Soovitav on kõik räägitu kirja panna, sest tihti kipuvad inimesed asju unustama. Nii võid kindel olla, et ei pea tasuma reklaami eest, kui kinnisvara jääb müümata.

13. Kas keegi on veel müügiga seotud?
Enamasti on kinnisvaramüük meeskonnatöö, aga suurema osa tööst teeb reeglina inimene, kelle sa palkad.

14. Kas maakler esindab ka ostjaid?
Ükski maakler ei saa õiglaselt esindada mõlemat poolt. Palka maakler, kes esindab ainult sinu huvisid.

15. Ja kui ma teenusega rahul pole?
Hoolitse selle eest, et sinu leping ei kehtiks igavesti- sõlmi see näiteks tähtajaga «kuni müümiseni». Nii jääb ruumi uuteks otsustusteks ja valikuteks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles