Fortum võitleb elektrituruseaduse muudatuste vastu

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumit esindav Soraise advokaadibüroo nõunik, endine õiguskantsler Allar Jõks.
Fortumit esindav Soraise advokaadibüroo nõunik, endine õiguskantsler Allar Jõks. Foto: Peeter Langovits

Energeetikaettevõte Fortum saatis presidendile taotluse elektrituruseaduse muudatused välja kuulutamata jätta.

Elektrituruseaduse muudatused, millega osa elektri- ja soojatootjaid jäeti ootamatult ilma 12 aastaks lubatud toetusest, võivad Fortumile tähendada mitme miljardi kroonise investeeringu kahjudesse kandmist, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kolme aasta eest kirjutas riigikogu elektrituru seadusse sisse 12 aastat makstava toetuse elektri ja soojuse koostootmiseks, et keskkonnasäästlikum energiatootmine suudaks konkureerida põlevkivienergeetikaga. Kui Fortum oli Tartus lähistele jõudnud 1,2 miljardit krooni maksma läinud koostootmisjama püsti panna ning Pärnu jaama rajamisega poole peal, surus Reformierakond elektrituru seadusesse loetud päevad enne lõpphääletust muudatuse, et koostootjad, kes suvel soojusenergiat müüa ei suuda, jäävad juba juulist toetuseta.

Fortumit esindav Soraise advokaadibüroo nõunik, endine õiguskantsler Allar Jõks tuletas meelde, et elektrituruseaduse muutmise seadus pole esimene, kus antud õigus ootamatult ära võeti, ning nimetas pensionisambaid, käibemaksu ja õppelaenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles