Prognoos: hinnad hakkavad taas tõusma kvartali lõpus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula.
SEB ökonomist Hardo Pajula. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul näitab hindade odavnemine selgelt aeglustumise märke ning kaupade hinnad võivad taas tõusule pöörata esimese kvartali lõpus.


Tarbijahinnaindeksi 0,7-protsendine langemine jaanuaris näitab selgelt, et hindade odavnemise tempo on pidurdunud: kui eelmise aasta oktoobris ulatus deflatsioon 2,2 protsendini, on see tänaseks 1,5 protsendi võrra järele andnud.



Pajula kinnitusel toimus detsembris päris korralik hüpe rahapakkumises, samuti toimus detsembris inflatsiooniootuste väga järsk kasv.



Tema sõnul lubavad märgid rahamassi kiire kokkutõmbamise lõppemisest ja inflatsiooniootuste kasvust eeldada, et deflatsiooni põhi on saavutatud ning esimese kvartali lõpus võivad hinnad aastases võrdluses taas tõusule pöörata.



Samas ütles Pajula, et kuigi kütusehind on aastases võrdluses oluliselt tõusnud, ei tähenda see siiski kõigi teiste kaupade kallinemist.



«Kui raha jääb turul vähemaks, ei saa kõik hinnad tõusta. Olukorras, kus rahamassi jääb vähemaks ja mingi hind tõuseb suurelt, peaksid teised hinnad langema,» ütles Pajula, kelle sõnul võib kütusehinna tõus kasvatada kütusemahukate teenuste ja toodete suhtelist hinda.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles