Töötukassa tööpakkumiste arv on aastaga tublisti tõusnud

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui eelmise aasta jaanuaris oli töötukassal vahendada 694, siis tänavuseks jaanuariks on pakkumiste hulk kerkinud 1657ni.


Töötukassa teenuste osakonna juhataja Kadri Lühiste sõnul aitab pakkumiste arvule kaasa see, et nad oma näo järjest enam tööandjate poole keeranud. «Sest meie kõige suurem probleem ongi just töökohtade nappus. Meil on palju kliente, meil on tööjõudu vahendada, aga meil ei ole piisavalt töökohti,» sõnas Lühiste sotsiaalministeeriumis toimunud tööturuteemalisel pressikonverentsil.

Lühiste rääkis, et töötute inimeste oskuste skaala on väga lai ning kui tööandjad otsivad omale uusi inimesi, siis töötukassa klientide seast need üldjuhul ka leitakse. Piirkondlikest erinevustest rääkides tõi Lühiste näiteks Tallinna ja Harjumaa, kus on selgelt märgatav suurem juhtide-spetsialistide osakaal ja sellevõrra väiksem lihttööliste oma.

Töötukassa on koostööd teinud ka välismaiste tööandjatega. Hiljaaegu korraldas Disneyland Eestis värbamiskampaania ja see käis töötukassa kaudu. «Tähtis on, et välismaale mindaks tööle usaldusväärsetesse kohtadesse, mitte kahtlastele töökohtadele,» rõhutas Lühiste.

Kolm abimeedet

«Kuna meie nägu on pööratud tööandja ja tema vajaduste poole, siis keskendub ka meie teenustepakett nendel teenustele, mis aitavad tööandjatel töökohti luua ja täita,» sõnas Lühiste.

Esimesena nimetas ta palgatoetust, mis on mõeldud neile tööandjatele, kes võtavad tööle kauem töötuna arvel olnud inimesed. Jaanuaris töötas selle toel 330 inimest. Eelmise aasta jaanuaris on neid inimesi aga kõigest 36.

Teine teenus on tööpraktika, mille puhul tööandja saab ise töötu välja õpetada. «Selle puhul toetame nii töötut kui tööandjat. See on hästi praktiline väljaõpe ning analüüsidest selgub, et see on märgatavalt tulemuslikum kui lihtsalt koolitus. Seetõttu oleme ka siin suunda muutnud, et pakkuda rohkem praktilist väljaõpet tööandja juures,» rääkis Lühiste.

Kolmas abinõu on ettevõtluse alustamise toetamine. «Seda saab töötu, kes kvalifitseerub teatud tingimustele, kellel on hea äriplaan. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes on vahe seitsmekordne. Kui eelmise aasta jaanuaris anti seda toetust üheksale töötule, siis selle aasta jaanuaris 68-le,» ütles töötukassa teenuste osakonna juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles