Heido Vitsur: kütusehinna tõus võib edasi kanduda

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.
Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri hinnangul võib aastaga ligi 37 protsenti kallinenud mootorikütus ka teiste toodete või teenuste hinda ülespoole kruvida.


«Kahtlemata on see väga suur,» kommenteeris Vitsur mootorikütuse hinna kallinemist, mis selle aasta jaanuaris oli statistikaameti andmetel 36,9 protsenti kallim kui 2009. aastal samal ajal.



Vitsuri sõnul mängis kütuse hinna kallinemisel rolli kaks faktorit: ühelt poolt kallines selle aasta alguses kütuseaktsiis, teisalt mõjutas aasta tagust mootorikütuse hinda 2008. aasta lõpus rekordmadalale langenud nafta maailmaturuhind.



«Kütusehinna tõus oli loogiline. Kõik muu näitab seda, et toimub aeglane kohandumine,» kommenteeris Vitsur tarbijahinnaindeksi üldist liikumist.



Samas võib kallinenud mootorikütus majanduseksperdi hinnangul avaldada mõju ka teiste toodete ja teenuste hindadele.



«Eks see mõnes kohas ka avaldub. Samas usun, et meie nõudluse nõrkus surub hindu enamikus sektorites siiski allapoole.»



Võimalust, et tarbijal oleks põhjust oodata majanduse elavnedes osa maksude alanemist, Vitsur lähitulevikus ei näe.



«Elasime vähemalt veerandi ulatuses buumiaastatel üle oma jõu. Et maksud võiksid lähiaastail alaneda, seda küll loota ei tasu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles