Teadlased: eurotsoonist väljajäämine on mõistlik

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis
Euro tähis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis Foto: SCANPIX

Kreeka praegune kriis on järjekordne kinnitus, et Rootsi peaks Euroopa ühisraha kasutajate ringist välja jääma, vahendab Rootsi E24 kahe Lundi ülikooli teadlase arvamust.


Arvamus, et tugev valuuta viib küllusele, ei vasta alati tõele, tõdevad Lundi ülikooli majandusajaloo professorid Jonas Ljungberg ja Tony Jackson. Nende sõnutsi peaks valuutakurss peegeldama valitsevat majanduslikku olukorda. «Kui valuuta väärtus muutub majanduse fundamentaalnäitajaid arvestades liiga kõrgeks, muutub selle mõju enesehävituslikuks. Just seda kinnitavad täna Kreeka, Hispaania, Portugal ja Iirimaa,» väidavad teadlased.

Ljungbergi ja Jacksoni sõnutsi ei sobi Euroopa Keskpanga kehtestatud ühtne intressimäär erinevate tingimustega liikmesriikidele. Probleem on nende sõnul selles, et intressimäär sobib hästi aeglase kasvuga majandustele nagu näiteks Saksamaa, kuid Iirimaal toob see kaasa ülekuumenemise ja konkurentsivõime vähenemise.
«Iseseisvat intressipoliitikat ajav keskpank oleks olnud suuteline Iirimaa majanduse stabiliseerima ning ujuv valuutakurss oleks aidanud tasakaalu hoida,» märkisid nad.

Ljungberg ja Jackson tõdevad, et sama probleem oli ka Baltimaade majandusmulli tekkimise põhjuseks ning nüüd peavad riigid sarnaselt Kreekaga ekstreemseid kokkuhoiumeetmeid rakendama, et eurot õigustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles