Küüt: aktsiisitõusud suurendasid salakaubavedu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narvas avastatud salasigaretid rehvis
Narvas avastatud salasigaretid rehvis Foto: Maksu- ja tolliamet

Mullu kahekordistus salakaubavedu Eestisse, mida Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt peab peamiselt aktsiisitõusu tagajärjeks.

Kui 2008. aastal tuvastati 39 salakaubaveo juhtumit, siis 2009. aastal juba 97, eriti torkab salakaubaveo kasv silma teisel poolaastal.

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) peadirektor Raivo Küüt pidas selle põhjuseks juulist kehtima hakanud aktsiisitõuse. «Kui juulis alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadusmuudatused jõustusid, siis ei saanud enam Vene poolelt üle tuua Eestis müümiseks nii palju sigarette, kui sooviti. Siis hakati otsima kõrvalisi teid, kuidas seda teha,» arvas Küüt.

Kui juunis-juulis registreeriti vaid 3-4 salakauba vedamise juhtumit kuus, siis augustist hakkas see number tõusma ja jõudis oktoobris ja detsembris maksimaalse 14 juhtumi registreerimiseni kuus.

«Siin võib ka numbrites ilusti näha, et teisel poolaastal avaldus kohe surve selliste rikkumiste toimepanemiseks ja on praegu jätkuvalt üks kõrge rikkumise objekt,» tõdes Küüt.

«Peamiselt üritatakse naaberriigist meile sisse tuua alkoholi ja tubakatooteid,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles