Tootjahindu hoiavad kõrgel toiduained

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib..
Leib.. Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Tootjahindade tõus püsis juunis töötlevas tööstuses aasta keskmisest madalamal tasemel, kerkides aastaga keskmiselt 6,7 protsenti ja eelmise perioodiga võrreldes 0,4 protsenti.

Majandus- ja kommunikatsiooni ministeeriumi teatel hoiab töötlevas tööstuses hindu kõrgel toiduainetööstus, kus hinnad tõusid aastaga rohkem kui 18 protsenti. Seejuures on piima kokkuostuhindade langus aidanud kaasa ka piimatoote tootjahindade kasvu aeglustumisele, mis oli 28,5 protsendi juures väikseim tõus alates eelmise aasta sügisest.

Samas jätkus kiire hinnatõus jahu- ja tangainete tootmises 36,5 protsenti, jookide tootmises 11,5 protsenti ning lihatootmises 9 protsenti võrreldes aastatagusega. Hindade kasv aeglustus kalatööstuses, olles 4 protsenti kõrgemal kui eelmisel aastal.

Puidu odavnemine on kaasa toonud puidutööstuses tootjahindade jäämise eelmise aasta juuniga praktiliselt samale tasemele. Keskmisest enam kerkisid hinnad elektrimasinate- ja aparaaditööstuses, kus aastane kasv ulatus üle 9 protsendi, ning teistes tööjõumahukates harudes, nagu riietusesemete tootmine ning nahatööstus, kus kasv oli vastavalt 11 ja 14 protsenti.

Konjunktuuriinstituudi juunikuise küsitluse põhjal püsisid tööstusettevõtete ootused hinnatõusu osas suhteliselt madalal tasemel. Ligi 70 protsenti küsitletutest prognoosis müügihindade püsimist järgneva kolme kuu jooksul praegusel tasemel, hindade tõusu ootas veidi üle viiendiku ettevõtjatest.

Suuremaks peetakse hinnatõusu tõenäosust jätkuvalt toiduainetööstuses, keemiatööstuses ning masinate ja seadmete tootmises. Hindade langust prognoositi enam puidutööstuses ning ehitusmaterjalide tööstuses, mis tuleneb nende harude kehvemast turuolukorrast ning sisendhindade aeglasemast tõusust võrreldes teistega.

Juunis ekspordihindade keskmise aastakasvu aeglustumine lõppes ja kasvutempo kiirenes 5,2 protsendini. Eelmise kuuga võrreldes kasvasid ekspordihinnad 1,1 protsendi võrra. Ekspordihindade aastase kasvutempo kiirenemist on taas rohkem mõjutanud metallid, toiduained ja puittooted. Impordihinnad jätkasid tõusutrendil, aastane kasv oli 8,7 protsenti ja kuuga kasvasid hinnad 2,8 protsendi võrra. Impordihindu kergitab jätkuvalt enim nafta maailmaturuhinna tugev tõus, ka metallide sisseveo hindade aastakasv kiirenes taas.

Juunis olid aastaga endiselt enam suurenenud ehitusmaterjalide, keemiatoodete ning metallide ekspordihinnad, kasv ulatus vahemikku 15-17 protsenti. Samas on ehitusmaterjalide osas toimunud viimastel kuudel kasvutempo mõningane aeglustumine. Toiduainete ekspordihinnad tõusid aastaga 12 protsenti ja puittoodetel 8 protsenti. Olgugi, et elektrimasinate ja -aparatuuri tootjahindade aastakasv kiirenes juunis oluliselt, siis nende ekspordihinnad olid endiselt eelmise aasta tasemest madalamad. Maiga võrreldes oli siiski kolmeprotseniline kasv. Tõus toimus rohkem siseturu arvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles