Aktsiaturgude väljavaated on endiselt positiivsed

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank peab ehitusjärelvalvet oluliseks.
Swedbank peab ehitusjärelvalvet oluliseks. Foto: Peeter Langovits.

Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse analüütiku Pertti Rahneli hinnangul peaksid lähikuudel aktsiaturgudel tooni andma positiivsed faktorid.


Globaalsed aktsiaturud on viimastel päevadel olnud püsivas langustrendis. Turge on testinud ärevus keskpankade rahapoliitika karmistumise ees, USA president Obama plaan piirata riskide võtmist pangandussektoris ja mured Kreeka võlakoormuse pärast.



Üheks olulisemaks põhjuseks viimaste päevade suurenenud närvilisuse taga globaalsetel aktsiaturgudel on olnud ebakindlus, kuidas mõjub nii USA, Euroopa kui Hiina keskpankade rahapoliitika jäigemaks muutumine majandusele.



Rahneli sõnul on siiski tõenäoline, et globaalne majandus suudab edaspidi jäigemaks muutuva rahapoliitikaga hakkama saada.



«Tööturgudel on näha üle maailma märke stabiliseerumisest või isegi paranemisest. Samuti on majanduskasvu toetavas tööstussektoris alanud varude suurendamine, mis peaks jätkuma veel mitme kvartali vältel,» ütles Rahnel.



Aktsiaturge toetavad lisaks majandusele ka atraktiivsed hinnatasemed.


«Eelmisel aastal toimunud kiire aktsiaturgude tõus oli tingitud pigem sellest, et õnnestus ära hoida depressioon globaalses majanduses.



Nii pole aktsiahindade tasemed kiirest tõusust hoolimata ajaloolises perspektiivis veel kallid. Pikemat nägemust võtvatel investoritel pole madalate intressimäärade ja pikemas perspektiivis taas pead tõstva inflatsiooni tõttu aktsiatele ka väga häid alternatiive,» sõnas Rahnel.



Veel üheks turge toetavaks faktoriks saab tõenäoliselt olema ettevõtete kasumite kiire taastumine nii arenenud kui arenevatel turgudel.



«Eelmisel aastal mõjusid pangandussektoris kasumitele negatiivselt laenukahjumid ja varade allahindlused, teistes sektorites andsid tunda nii käibe langus kui ka erinevad restruktureerimisprogrammid.



Tänaseks on ettevõtete käibed stabiliseerunud ning isegi tõusule pöördunud ning ka laenukahjumite ja ettevõtete restruktureerimisaktiivsuse tipp jäid ilmselt eelmisesse aastasse,» märkis Rahnel.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles