Pärnu ja Viimsi korraldasid rahaasju seadust rikkudes

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlgades Pärnu linna juhtima asunud Toomas Kivimägi ei näe probleemi selles, kui vabariigi  valitsus saab vastutasuks toetuse eest õiguse otsustada Pärnu linnaeelarve üle.
Võlgades Pärnu linna juhtima asunud Toomas Kivimägi ei näe probleemi selles, kui vabariigi valitsus saab vastutasuks toetuse eest õiguse otsustada Pärnu linnaeelarve üle. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahandusministeerium peab kõige kehvema finantsjuhtimisega omavalitsusteks Viimsi valda ja Pärnu linna, viimase maksuvõlg küündis jaanuari algul 16 miljoni kroonini.


Pärnu suutis maksuvõla tasuda, kui sai uue aasta algul võtta pangast arvelduskrediiti.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Annika Vilu lisas, et kõige suurema panuse kohalike omavalitsuste eelarvedefitsiiti andsid mullu Pärnu ja Viimsi.

«Mõlemad omavalitsused on võtnud endale kohustusi seaduses sätestatud nõuded eirates,» märkis Vilu.

«Tänaseks on Viimsi probleemi tunnistanud ning volikogu vastu võtnud finantsplaani, et vähendada oma võlakoormust seaduses sätestatud piiridesse,» jätkas Vilu.

Viimsi volikogusse pääses mullu oktoobris olnud kohalikel valimistel ka endine rahandusminister Aivar Sõerd, kes on ajanud riigis konservatiivset eelarvepoliitikat.

«Kui Viimsi puhul on asi lootusrikkam, siis Pärnu linn vaevleb selgelt liiga suure võlakoormuse all. Eelmise aasta lõpus ulatusid neil ainuüksi maksuvõlad üle 16 miljoni krooni, mida tänaseks on suudetud tasuda ainult tänu arvelduskrediidi võtmisega ehk sisuliselt üks võlg teisendati teiseks võlaks,» märkis Vilu.

Kuigi Pärnus valimised võitnud endine maavanem Toomas Kivimägi on öelnud, et palub riigilt saneerimisabi, siis samas püüab sealne uus linnavalitsus leida kokkuhoiu kohti nii, et seda siiski tegema ei peaks.

Vilu kinnitas, et Pärnu püüab saneerimiseta hakkama saada.

Rahandusminister Jürgen Ligi kritiseeris neljapäeval teravalt üksikute omavalitsuste finantsjuhtimist. Ligi märkis, et mõned omavalitsused järjest kasvavate kulutuste tegemise õigustamiseks ka võltsinud andmeid.

Ligi ütles, et valimiste järel oli omavalitsusjuhtidel hästi lihtne süüdistada vana võimu, kes valimistel kaotas. Ligi märkis, et laenukoormuse all ägavate omavalitsuste juhid pole suutnud olukorda märgatavalt parandada.

Ligi lisas, et tema kriitika ei käi Tallinna kohta, kel jätkub piisavalt sissetulekuallikaid, et vastutustundetuid kulutusi katta.

Kivimägi süüdistas Pärnu pankrotis eelmist linnapead, keskerakondlasest Mart Viisitamme. Pärnu abilinnapea Annely Akkermann on öelnud, et tasumata arvete ja riigimaksude võlakoormat püüab uus linnavõim samm-sammult kergendada, võlgade taagast vabanemiseks kulub linnavalitsusel vähemalt kaks aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles