Saab päästeti vene maffia kätte sattumast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi logo
Saabi logo Foto: AFP / Scanpix

Rootsi julgeolekupolitsei SäPo uurimine hoidis meedia andmetel ära autotootja Saabi sattumise kuritegeliku taustaga Antonovite perekonna valdusse, mida olla üritatud teostada hollandlaste kaudu.


SäPo andmetel proovisid venelased Saabi kätte saada ettevõtte lõpuks ostnud Spykeri kaudu, kuid tänu kiirele tegutsemisele suudeti tehing enne jõule peatada, vahendas YLE ajalehe Dagens Industri kirjutist.

Rootsi majandusajalehe andmeil selgusid SäPo uurimise käigus tugevad kahtlused Antonovite grupi seotusest rahapesu ja organiseeritud kuritegevusega. Sellest kirjutati raportis, mis esitati Rootsi valitsusele ja sealt edasi jõudis ka USA föderaalse juurdlusbüroo FBI lauale.

FBI kontrollis rootslaste andmeid oma allikatest ja kinnitas nende paikapidavust. Seejärel esitati info ka Saabi müümiseks valmistunud General Motorsi juhtidele, kes peatasid läbirääkimised Spykeri esindajatega.

Dagens Industri sai nüüd riigisekretär Hans Lindbladilt teada, et lõpuks Saabi ostnud Spykeri taga ei olnud enam vene niite. «Antonovi pere on Spykeri tagant ära ja sel pole enam võimuseisundit Saab-Spykeri ettevõttes,» kinnitas Lindblad ajalehele.

Spyker pole samas avalikustanud, kust see sai rahad Saabi ostuks, neist osa koguti Abu Dhabi investoritelt, kuid ülejäänu allikate suhtes on firma jäänud täiesti vaikseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles