USA eksminister: Venemaa üritas panganduskriisi vallandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut. Foto: AFP / Scanpix

USA endine rahandusminister Hank Paulson väidab, et Venemaa pani Hiinale 2008. aastal ette kahekesi Fannie Mae ja Freddie Maci osalused maha müüa ja seada USA valitsus olukorda, kus nad oleksid sunnitud laenugigandid välja aitama.


Nii kirjutab Paulson oma memuaarides «On the Brink», kus väidab samuti, et Briti rahandusminister Alistair Darling blokeeris Lehman Brothersi päästmise ja ülevõtmise Barclays Banki poolt, sest ei lubanud regulaatoritel neile erandit teha.

Paulson ütles, et talle räägiti venelaste plaanist siis, kui ta 2008. aasta augustis Pekingi olümpiamängudel viibis. Sama aasta 8. augustil oli Venemaa läinud sõtta USA liitlase Gruusia vastu.

«Vene ametiisikud lähenesid hiinlastele väga kõrgel tasemel ja tegid ettepaneku, et kaks riiki võiksid samaaegselt müüa maha suurtes kogustes USA valitsuse sponsoreeritud ettevõtete aktsiaid ning sundida ameeriklasi neid välja aitama,» ütles ta.

Valitsuse sponsoreeritud ettevõtete ehk GSEde all mõeldi tol ajal Fanniet ja Freddiet.

«Hiinlased selle lammutusplaaniga kaasa ei läinud, kuid kavatsus kui selline oli ülimalt murettekitav,» ütles ta.

Kõrge Vene riigiametnik, kellelt Financial Times seepeale aru päris, ütles, et ta ei saa seda asja kommenteerida.

Paulson andis ka selgesti mõista, et tema arvates välistas Darling Lehmani ülevõtmise Barclaysi poolt, sest kartis, et see Briti pangale kahju võiks teha. Paulson ütles, et Darling helistas talle reedel, 12. septembril - kui USA võimud üritasid palavikuliselt Lehmanile ostjat leida - ning väljendas oma muret võimaliku tehingu pärast Barclaysiga. Paulson ütles, et ta ei saanud hetkel kohe aru, et tegemist oli selge hoiatusega.

Pühapäeval, 14. septembril 2008 pidi ta ehmatusega tõdema, et Suurbritannia finantsjärelevalve oli keeldunud aktsepteerimast pankade kiirendatud korras ühinemist ja ei lubanud aktsionäride üldhääletust ära jätta.

Tim Geithner, tolleaegne USA keskpanga president, helistas Briti finantsjärelevalve juhile Callum McCarthy'le ja palus neil aktsionäride hääletuse nõudest loobuda.

«Callum veeretas aga kõik Darlingi peale ja väitis, et sellise asja üle võib üksnes minister otsustada,» ütles Paulson.

Tema sõnul ütles Darling, et Barclays ei osta Lehmanit mitte mingil juhul, ja et tema hääles ei olnud ühtegi vabandavat nooti. Järgmisel päeval andis Lehman sisse pankrotiavalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles