Keskpankur Trichet õpetas Davosis peaministreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tegevuspaik: Maailma Majandusfoorumi peaauditoorium Davosis. Sündmus: Euroopa riigirahanduse taastamise debatt. Osalejad: kolme Euroopa riigi peaministrid ja üks ametnik. Ametniku juhirollis ei kahtle keegi.


Läti, Kreeka ja Hispaania rahva poolt valitud riigipead istusid nagu koolipoisid ja väitsid, et nad ei ole midagi valesti teinud. Et neil olid tõesti parimad kavatsused. Et süüdi on teised. Ning et nad võtavad ennast kindlasti kokku.

Nende vasakul käel istus Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet, kes käitus kui koolidirektor ning kõneles kõigi eurotsooni kodanike nimel.

Euroopa perifeeria probleemide teravust ja osalejate kaliibrit arvestades oleks üritus pidanud minema täismajale. Ometigi olid enam kui kaks kolmandikku kohtadest tühjad. Kas maailm on Euroopa hakkamasaamises nii kindel, et ei pea vajalikuks kuulama tulla? Või ei paku Euroopa enam huvi, kui kõrvu kõditab kirev arenevate majanduste seltskond?

Kes seda teab... Kreeka, Hispaania ja Läti peaministrite George Papandreou, José Luis Rodríguez Zapatero ja Valdis Zatlersi kehakeelest ja kommentaaridest võis aga igal juhul välja lugeda, et majandusasjadega on nad ikka veel hädas.

Trichet üritas probleeme eurotsooni konteksti paigutada. Ta ütles, et ühisvaluuta üle ei saa kohut mõista ühegi üksiku liikme alusel. «Te peate ju aru saama, et Kreeka ei ole Soome ja Hispaania ei ole Saksamaa,» selgitas ta.
Tema põhisõnum seisnes selles, et eurotsoon tuli kriisiga toime vähemalt sama hästi kui USA ja Suurbritannia ning et kokkuvõetuna on riigirahanduse olukord noist kahest parem.

Euroopa üldise headuse esiletoomine ei muutnud hädaliste riikide peaministrite olemist koosviibimisel just mugavaks. Papandreou möönis, et Kreeka maadleb riigivõla finantseerimisega sel lihtsalt põhjusel, et neid ei usaldata. Siis läks ta aga üsna endast välja ja hakkas süüdistama spekulante ja nende varjatud motiive. Ta jooksis omadega rappa, Trichet' näos ei liikunud ükski lihas.

Zapatero andis kasinusvande ja tõotas mitte unustada sotsiaalhoolekannet. Hispaanias on töötuid juba ligi 20 protsenti.

Zatlers lubas Läti 2012. aastaks euroga liitumise vormi viia. Mis mõtted Trichet' peas selle peale liikusid, jääb esialgu saladuseks.

Trichet on tõeline professionaal, kes oma tundeid niisama välja ei näita. Kelle käes Euroopas trumbid on, selles pole aga igatahes kahtlust.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles