USA gaasibuum lõi Gazpromi pahviks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Devon Energy gaasitöötlemisjaam Texase põhjaosas.
Devon Energy gaasitöötlemisjaam Texase põhjaosas. Foto: AFP / Scanpix

Vene riikliku energiagigandi Gazpromi juhte hirmutab turgude kaotamine üllatuslikult maagaasitoodangut suurendanud USA konkurentidele, kes läksid üle uute tehnoloogiate kasutamisele.


Kommersant kirjutas täna hiidfirma juhatusele esitatavat dokumenti kommenteerides, et kodumaal ja mujalgi monopoolses seisundis Gazprom on asunud oma strateegiat USA gaasitootmise «revolutsiooni» valguses ümber vaatama, vahendas AFP.

«Seda olukorda raskendab nn revolutsioon gaasi ammutamisel mittetraditsioonilistest allikatest,» seisis Gazpromi aseesimehe Aleksandr Medvedevi ettekandes, mida ajaleht tsiteeris.

«Kui aastate eest ei ennustanud mitte ükski meile teadaolev organisatsioon USA gaasitootmise kiiret kasvu, siis praegu räägivad sisuliselt kõik kompaniid kildagaasi ammutamise võimalustest, mis võib fundamentaalselt ümber kujundada kohu maailma gaasiturgu.»

USA gaasitoodangu järsk tõus on juba viinud veeldatud maagaasi ümbersuunamisele ELi riikide turul, tõdetakse samas dokumendis.

Gazprom on juba pikemat aega teeninud suurema osa oma kasumist Euroopa Liidule maagaasi eksportides, kuid kartus sattuda liigsesse sõltuvusse Venemaast sunnib blokki otsima uusi tarnijaid.

Venemaa maagaasitoodang eelmisel aastal kahanes märgatavalt, samas kui USA gaasitoodang kasvas energeetikaministeeriumi hinnangute kohaselt 3,7 protsenti suuresti just tänu uutele ammutamisvõtetele.

Paranenud tehnoloogia võimaldab nüüd avada gaasireserve, mis on peidus orgaanikat sisaldavates kivimites ja mida varem peeti kättesaamiseks liiga kalliks.

Selle tulemusena on juhtivad energiakompaniid asunud hankima maapinna puurimisõigusi isegi sellistes harjumatutes paikades nagu seda on gaasitootjatele New Yorgi osariik.

Ka osas Euroopas usutakse olevat märkimisväärsel määral puutumatuid kildagaasivarusid.

Gazpromi juhatusele lähedalseisev Kommersandi allikas tunnistas, et muutunud olukord võib sundida firmat ümber vaatama oma investeerimisplaane kaugel põhjas asuva tohutu Štokmani gaasimaardla arendamiseks, sest see projekt oli algselt mõeldud ka USA ja Kanada varustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles