Obama asus keskklassi trööstima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama lubas eile toetada keskklassi peresid laste kasvatamisel ja eakate vanemate eest hoolitsemisel.
USA president Barack Obama lubas eile toetada keskklassi peresid laste kasvatamisel ja eakate vanemate eest hoolitsemisel. Foto: AP / Scanpix

President Barack Obama võttis eile kursi keskklassi abistamisele, kes tema sõnul on juba pikemat aega rünnaku all olnud, ning tõotas toetada peresid laste kasvatamisel ja eakate vanemate eest hoolitsemisel.


Tegemist on Valge Maja uue sõnumiga, mille president Obama homme oma esimeses pöördumises rahva poole välja kavatseb kuulutada.

USA valitsus on šokiseisundis pärast möödunud nädalast kaotust Massachusettsi senativalimistel ja nende toetus rahva hulgas langeb järjest.

Obamat on halastamatult kritiseeritud selle eest, et ta remondib tervishoiusüsteemi ajal, mil majandus töökohtadest tühjaks on jooksmas. Nii üritab ta siis nüüd sihikut seada ja adresseerida laiemaid, peredega seotud probleeme.

«Meil on just seljataga üks raskemaid dekaade, mida keskklass iial kogenud on. See oli aastakümme, mil keskmine sissetulek langes ning meie majandusest kadus niisama palju töökohti, kui neid juurde tuli,» ütles Obama eile, nimetades töökohakaotuste numbrina vähemalt 7 miljonit.

«Seepärast on heade ja jätkusuutlike töökohtade loomine tähtsaim, mida me keskklassi ülesehitamiseks teha võime - ja ma ei kavatse tõmmata hinge enne, kui see protsess käima on lükatud,» ütles ta. «Samas tuleb meil taastada ka keskklassi turvatunne. Et Ameerika töölised siis, kui majandus taas jalgele on tõusnud, uuesti oma unistusi teostama võiksid hakata.»

Lubatud turvatunde tagamiseks kuulutas valitsus välja parvetäie poliitilisi meetmeid, aitamaks perekondi, kes on «kiilutud» laste eest hoolitsemise ja vanemate järele vaatamise kohustuste vahele.

Muuhulgas kavatseb valitsus praktiliselt kahekordistada selliste lapsi kasvatavate ja vanureid toetavate perede maksusoodustused, kes teenivad alla 85 000 dollari aastas. Ühtlasi lisatakse lastetoetuse fondi 1,6 miljardit dollarit, mis peaks Valge Maja sõnul tõstma toetust saavate laste arvu USAs 235 000 võrra.

Lisaks sellele piiratakse tudengite riiklike õppelaenude tagasimaksed 10 protsendiga elatusmiinimumi ületavast sissetuleku osast, aitamaks tuhandeid noori, kes pärast kõrghariduse omandamist vastasel korral vaevu ots-otsaga kokku tuleksid.

Ühtlasi luuakse töökohtade jaoks uus automaatne pensionikontode süsteem, maksusoodustusi laiendatakse vastavalt pensionisäästudele ning seatakse paika pensionisäästude kaitsmise mehhanismid. Eakate hooldustoetust on samuti plaanis tõsta.

Ei demokraadid tervikuna ega Obama administratsioon ise ole veel täielikult taastunud möödunudnädalasest «Massachusettsi massimõrvast». Üheks märgiks sellest, kuivõrd radikaalselt valimismaastik segi raputati, on asepresident Joe Bideni poja Beau Bideni eilne teadaanne, et ta ei kavatse kandideerida oma isast vabaks jäänud senatikohale Delaware'i osariigis.

Arkansase kongressmanist Marion Berryst sai aga juba teine demokraat ühe kuu jooksul, kes teatas erruminekust ja keeldus edasi kandideerimast.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles