Sadamakapten: karmimad jääolud korduvad iga 7-8 aasta tagant

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2003. aasta talv oli samuti jäärohke,
2003. aasta talv oli samuti jäärohke, Foto: Küllike Rooväli.

ASi Pärnu Sadam sadamakapten Riho Prints tõdes, et karmimad talved ja rängemad jääolud kimbutavad Eestit iga 7-8 aasta tagant.


Viimati tuli tema sõnul tõsiste jääoludega rinda pista talvel 2002-2003, mil kõik Eesti sadamad olid hädas jäälõhkumise ning laevade teenindamisega. Ka käesolevat talve võib Printsi sõnul pidada pikaks ja jäärohkekeks.

«Tänaseks oleme juba üle kuu aja jääd murdnud. Sel talvel hakkas asi üsna varakult pihta, sest jõuluks oli jää peal juba,» iseloomustas Prints Pärnu lahe jääolusid. Samas on Pärnu Sadam vähemalt seni jäälõhkumistöödega hästi hakkama saanud, kuna veetase on madal ja rüsijääd on vähe.

Prinsti sõnul tegeleb Pärnu lahel jäälõhkumisega hetkel üks laev - EVA 316. Kui olukord seda nõuab, on valmis appi tulema teinegi jäälõhkuja - Protector. Seni on aga Pärnu Sadam suutnud kõiki laevu külastavaid teenindada ning sel kuul on sadamat külastanud 30 kokku laeva.

Printsi sõnul on ta Pärnu Sadamas töötanud 20 aastat ning kõige pikem jäälõhkumisperiood meenus talle 1995.-1996. aasta talvest.

«Siis tegelesime jäälõhkumisega pool aastat: alustasime novembris ning jäämurdja saatsime ära 5. mail.»

Tema sõnul tulebki neid aastaarve jälgides välja 7-8 aastane tsükkel, mille järel peab taas karmima talve ja rohke jääga arvestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles