Armeenia tahab Venemaa laenuga teemanditööstust turgutada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
62,3-karaadine veatu pirnikujuline teemant.
62,3-karaadine veatu pirnikujuline teemant. Foto: Reuters / Scanpix

Armeenia palus Venemaalt 100 miljoni dollari suurust laenu, et turgutada 2000.aastate alguses riigi majanduse mootoriks olnud, kuid viimastel aastatel languse teinud teemanditööstust.


Oleme sellise palve saanud ning kaalume seda, kinnitas Ria Novostile Venemaa rahandusministeeriumi laenuosakonna juht Konstantin Viškovski.

Sel nädalal Moskvat külastanud Armeenia rahandusminister Tigran Davtjan märkis eile, et riik plaanib kulutada ligi 100 miljonit dollarit Venemaalt toorteemantide ostuks. Lisaks plaanitakse 20 miljonit dollarit kulutada Armeenia teemanditootjate ja Venemaa suurima teemandikaevandaja Alrosa koostöö arendamiseks.

2000-ndate alguses andsid teemandid Armeenia ekspordist 40 protsenti.

Alrosa, mis annab 97 protsenti Venemaa ning veerandi maailma teemanditoodangust, teatas detsembris, et eelmisel aastal müüdi teemante 2,19 miljardi dollari eest, sellest 2,13 miljardit moodustasid toorteemandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles