Boonustesõjas heiskas valge plagu ka Barclays

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barclays bank.
Barclays bank. Foto: SHAUN CURRY/AFP

Olukorras, kus USAs on Wall Streetile lausa sõda kuulutatud, lükkab Briti suurpank Barclays oma juhtivtöötajate boonused kuni 100 protsendi ulatuses kaugemasse tulevikku.


Reedel toimus börsidel tõeline pangaaktsiate odavmüük, kuna investorid hakkasid kartma Barack Obama lammutusplaanide tõsiseid tagajärgi.

USA soovib keelata pankadel iseseisva kauplemise ning keelata neil riskifondide ja erakapitalil põhinevate firmade omamise ja sponsoreerimise.

JPMorgan Chase' analüütikute hinnangul läheksid Obama plaanid viiele pangale - Goldman Sachsile, Morgan Stanley'le, Credit Suisse'ile, UBSile ja Deutsche Bankile - kokku maksma ligikaudu 13 miljardit dollarit.

Nagu selgus, heidaksid uued reeglid kaika kodaratesse ka Royal Bank of Scotlandi plaanidele oma Sempra Commodities'i üksus kiirkorras JPMorganile maha müüa, kuna Sempra kasumid tulevad arvata 50 protsendi ulatuses omakapitaliga kauplemisest.

Kuna paljud kardavad, et USA sammud ka Suurbritannias ja mujal Euroopas täiendavaid regulatsioone kaasa toovad, langes Barclays börsil 4,1 protsendi võrra. Lloyds kukkus 4,3 protsenti, Royal Bank of Scotland aga 1,8 protsenti.
Briti valitsuse sõnul uuritakse Obama ettepaneku üksikasjad nende teatavakstegemisel hoolikalt läbi.

Eriti huvitavad rahandusministeeriumi omakapitaliga kauplemisele seatavad piirangud, ütles üks viimase ametnikest. Sama küsimust puudutavad aga ka kavandatud reeglid omakapitali määra tõstmiseks.

Barclays'i plaani kohaselt lükkavad panga 11-liikmeline juhatus, nende hulgas tegevjuht John Varley ja kiiresti kasvava investeerimissäri Barclays Capitali boss Bob Diamond, ning lisaks nendele ka teiste pangaüksuste juhid oma boonused ligi 100 protsendi ulatuses kuni kolmeks aastaks edasi.

Plaaniga tuttavate allikate sõnul lükatakse vähemalt 75 protsendi ulatuses edasi ka ligikaudu 2000 järgmise astme töötajate boonused. Vähemtähtsate pangatöötajate boonustest lükatakse edasi ligikaudu 50 protsenti.
Boonusmaksete edasilükkamine ei leevenda panga kohustusi Suurbritannia uue 50-protsendilise ülikasumimaksu osas.

Nimetatud meetmed, millele pangas enne veebruarikuist aastaaruande avaldamist alla kirjutatakse, on isegi põhjalikumad, kui G20 sügisel nõudis. Tookord pandi pankadele südamele lükata edasi 40-60 protsenti boonustest.
Kärbete vallas on end teistele eeskujuks seadnud ka Credit Suisse, kes lubas kärpida kõiki boonuseid 5 protsendi ja Briti pangajuhtide omi täiendavalt 30 protsendi võrra.

Goldman Sachs tühistas oma 30 juhtiva töötaja sularahaboonused.

Pangaaktsiate kukkumine aitas ka FTSE 100 indeksit 0,6 protsendi võrra allapoole tirida.



Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles