Pristis sõlmib kahtlaseid turujagamise lepinguid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvafirma Pristis on mitme konkurendiga kokku leppinud, et ei löö üksteiselt kliente üle. Koostöö sai alguse patrull­autode rentimisest neilt firmadelt.
Turvafirma Pristis on mitme konkurendiga kokku leppinud, et ei löö üksteiselt kliente üle. Koostöö sai alguse patrull­autode rentimisest neilt firmadelt. Foto: Mihkel Maripuu

Turvafirma Pristis on sõlminud mitme konkurendiga lepingu, millega lubatakse partnerite kliendid rahule jätta ning seega mitmekesi teiste firmade kundesid püüdma hakata.



Eelmise aasta teisel poolel ostis Pristis, kes toona tegeles põhiliselt valveseadmete pakkumisega, ärimees Rein Kilgilt ära turvafirma Skorpion.



 Pärast tehingut hakkasid uued omanikud ümberkorraldusi tegema. Üks neist puudutas ka patrullautode kasutamist. Kui varem olid Skorpionil oma autod, siis uue korra järgi renditakse neid allhanke korras teistelt firmadelt.



Praegu on lepingupartneriteks lätlaste Grifs, Saksa Dussmann ja rootslaste Securitas. Lepingut käidi pakkumas ka Alfastarile ning hiljuti tegutsema hakanud K-Valvele, kuid mõlemad ütlesid ära.



Alfastari juhi Kirill Samsonovi sõnul oli üks lepingutingimus, et koostöö alates lubavad firmad mitte puutuda üksteise kliente. Samasugust kokkulepet pakuti K-Valve juhi Veljo Voldi ja nõuniku Ivar Lahi sõnul ka nende firmale.



Ligipääs ärisaladusele


Praegu kuulub üle 60 protsendi turvaturust Urmas Sõõrumaalt tasapisi välisinvestoritele läinud G4Sile. Ülejäänud osa on jagatud väiksemate tegijate, nagu näiteks varem mainitud kolmiku vahel.



Kui osa firmasid lepib kokku, et üksteise klientidele pakkumisi ei tehta, tähendab see, et üheskoos minnakse teistelt, sealjuures just G4Silt kundesid üle meelitama.


Pristise juht Andres Kiil ei tahtnud teemat esialgu kommenteerida, viidates lepingute konfidentsiaalsusele. Mõne aja pärast helistas aga tagasi. «Pristisel on partneritega kokku lepitud, et me ei tee üksteise klientidele ülevõtmispakkumisi, see tuleneb koostöölepingu iseloomust,» sõnas Kiil.



Ta lisas, et kuna firmad annavad üksteisele ligipääsu ärisaladusele ning kliendibaasile, ei oleks õige, kui keegi seda enda kasuks kasutama hakkaks.


Ent kas tegemist pole ebaseadusliku või vähemalt eba­eeti­lise lepinguga? «Juristid on lepingu konkurentsiseaduse valguses üle vaadanud,» vastas Kiil.



«Konkurentsiseadus ütleb, et turgu oluliselt mõjutav jõud ei tohi sõlmida kokkuleppeid. Me ei ole oluliselt mõjutav jõud, see on G4S.»



Securitase tegevdirektor Erg­o Oolup kinnitas Kiili juttu. «Oluline on siinjuures see, et selline kokkulepe laieneb ainult Pristisele ja Securitasele ega saa seetõttu vähimalgi määral kahjustada turvateenuste turul osalevate teiste turvaettevõtjate huvisid,» kirjutas Oolup e-kirjas.



Jahmatav uudis


Pärast pikka jutuajamist konkurentsiameti spetsialistide ning peadirektor Märt Otsaga jäi ameti ametlikuks kommentaariks, et kuna neil on esialgu veel liiga vähe infot, ei saa kindlaid vastuseid anda. Et asi oleks seadusega kooskõlas, amet ei kinnitanud.



Eesti Turvaettevõtete Liidu juht Kaupo Kuusik jäi samuti napisõnaliseks, öeldes, et igasugused kartellilepped on taunimisväärsed. «Arvan, et teenus peab olema avatud,» ütles ta lühidalt.



Skorpioni endine omanik Rein Kilk ei tahtnud sellise lepingu olemasolu uskuda. «See on jahmatav, muidugi seadusevastane, väga karmilt karistatav,» sõnas ta. «Aasta tagasi küll sellist asja polnud. Siis oli väga terav konkurents, võideldi iga kümmekonna krooni eest.»



Sama kinnitasid Skorpioni endised juhid, praegu uue firmaga ametis olevad Veljo Volt ja Ivar Lahi. Vestlusest nendega käis läbi ka sõna «kartell», kuigi hinnakokkuleppeid Pristis väidetavalt ei sõlmi.



Voldi ja Lahi sõnul on praegu tavaline, et üks firma võib kasutada teise patrulle, kuid sellega ei kaasne kokkulepped üksteise kliente mitte puutuda. Pristise kaks koostööpartnerit Grifs ja Dussmann ei olnud nõus eile Postimehele kommentaari andma.



Kommentaar


Andrus Ossip
G4S juht


Lepingu üksikasju teadmata on raske kommenteerida. Aga kui tõesti kaks ettevõtet on sõlminud omavahel turukaitse­lepingu, siis on see ausat konkurentsi piirav ja turgu pärssiv.



Teoreetiliselt on see ju võimalik (et väiksed turvafirmad lähevad G4S turu kallale – toim), aga kui kõigil väiksematel firmadel on lepped Pristisega, siis saan aru, et Pristis ikka lubab neil väiksematel vähemalt omavahel ausalt konkureerida.



See on hea, sest siis õnneks jääb klientidele valikuvabadus G4Si ja teiste väiksemate (v.a Pristis) ettevõtete vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles