Roubini: Hiina peab rahapoliitikat karmistama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

Peking peab uute mullide vältimiseks rahapoliitikat karmista, lausus finantskriisi ette ennustanud New Yorgi professor Nouriel Roubini.


«Oleks hea näha intressimäärade tõstmist, sest Hiina laenukasv on olnud liiga suur,» vahendas Reuters Roubini täna Aasia finantsfoorumil ajakirjanikele öeldut. «Mida varem seda tehakse, seda parem,» lausus ta.

Roubini sõnutsi on Hiina majanduses juba ülekuumenemise märke ning see on ka põhjus, miks riigiametnikud turgudele üllatusena laenupoliitikat ohjamise teemaks on tõstnud.

Hiina pangandusregulaator teatas eile, et piirab laenamist ning sammude tulemusena peaks laenukasv juba tänavu aeglustuma. Teade kukutas aktsiahindasid Hong Kongi börsil. Seda vaatamata riigi viimases kvartalis saavutatud enam kui 10-protsendilisele majanduskasvule, sest investorite hinnangul pärsib laenamise ohjeldamine majanduskasvu väljavaateid.

Roubini möönis, et lühiajaliselt võib rahapoliitika karmistamine turul negatiivseid tagajärgi põhjustada, kuid pikemas perspektiivis on need sammud hädavajalikud.
Vaatamata sellele, et Hiina majandus on arenenud riikidest paremas seisus, võivad tooraine- kinnisvara ja börsimullid lõpuks riigi majanduskasvu pärssima hakata, lausus Roubini.

Eelmisel nädalal prognoosis Roubini, et USAs jääb nõudlus jätkuvalt kesiseks ning majanduskasv aasta teises pooles nõrgeneb.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles