FBI vahistas 22 altkäemaksus kahtlustatavat ärijuhti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI pitsat
FBI pitsat Foto: Wikipedia.org

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendid arreteerisid välkoperatsiooni käigus 22 firmajuhti, kes süüdistuste kohaselt üritasid anda altkäemaksu ühe Aafrika riigi kaitseministrile.


Tegemist on Ameerika justiitsministeeriumi mastaapseima välisriiki puudutava altkäemaksujuhtumi uurimise ja sellest lähtuva süüdistusega. Kõik kinnipeetud ärimehed, üks välja arvatud, osalesid sõjalise ja õiguskaitse otstarbega toodete müüjate konverentsil Las Vegases.

Ühtlasi on tegemist olulise sammuga atlandiülese koostöö tõhustamisel. USA ametnikud tegutsesid käsikäes Londoni politseinikega, kes otsisid omalt poolt läbi seitse Briti asutust. Kinnipeetutest kolm olid Suurbritannia kodanikud.

Prokuröride väitel üritasid kõik 22 firmajuhti pakkuda altkäemaksu ühe Aafrika riigi välisministrile, et võita endale tükk 15 miljoni dollari suurusest hankest riigi presidendi turvameeskonna varustamiseks.

Mida kaebealused aga ei teadnud, oli see, et neid ministriga vahendanud «müügiagent» oli tegelikult FBI agent. Justiitsministeeriumi teatel ei olnud Aafrika riigi tegelik kaitseminister operatsiooniga seotud. Kaebealused leppisid väidetavalt kokku, et maksavad agendile 20 protsenti vahendustasuks äritehingu eest, mille tulust pool nende teada otse ministri taskusse pidi minema.

«Ega me rahvusvahelist altkäemaksu firmade arsenalist üleöö ei kustuta, see on selge. Kuid murrang on aset leidnud,» ütles peaprokuröri abi Lanny Breuer. «Nüüdsest peale peavad kurjategijad enne tegutsema asumist sügavalt järele mõtlema, kas isik, kellele nad altkäemaksu pakkuda plaanivad, pole äkki föderaalagent.»

Enamik süüaluseid töötas USA firmade jaoks, kaks olid Briti ja üks Iisraeli ettevõtete teenistuses.

Ettevõtteid, kes müüvad kaitseveste, relvi, laskemoona ja muud sellist, süüdistuses nimepidi ei nimetatud.
Kuigi teisipäevane teade keskendus relvade ja laskemoona müügile, mainiti seal justiitsministeeriumi huviobjektina altkäemaksuküsimustes ka ravimitööstust.

Briti õiguskaitsetöötajad on öelnud, et nad soovivad omalt poolt õppida paremini kasutama Ameerika-stiilis kampaanialikku lähenemist, mida kõnealune juhtum kujukalt illustreerib. Nimelt tehakse kindlaks tööstusvaldkond, mis näib olevat ülimalt korrumpeerunud. Seejärel üritatakse esitada samaaegselt süüdistused võimalikult paljudele antud valdkonnas tegutsevatele inimestele.

Nagu ütles üks Briti uurija, näitavad hiljutised arreteerimised, et Suurbritannia ja USA hakkavad üha enam koostööd tegema ning keskenduvad kampaania korras haarangute korraldamisele.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles