Nafta hind langes sel nädalal liiga järsult

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi futuuridebörsil käis elav kauplemine toornafta tulevikutehingutega.
New Yorgi futuuridebörsil käis elav kauplemine toornafta tulevikutehingutega. Foto: AFP / Scanpix

Toornafta hind alanes selle nädala esimese nelja päevaga üllatavalt palju, ent hakkas täna spekulantide aktiivsema tegutsemise tagajärjel uuesti kerkima, sest paljude hinnangul oli kukkumine liiga kiire ja sügav.

Maailma börsidel käib naftalepingutega aktiivne kauplemine, kuna rohkem kui kümneprotsendilist langust peetakse paljuks, vahendas Bloomberg.

Eile kukkus nafta hind neli protsenti, makstes 129,29 dollarit barrelilt, ning oli madalaimal tasemel pärast juuni algust. Eelmise aastaga võrreldes on aga tulevikutehingute hinnad tõusnud koguni 74 protsenti.

«Me oleme tulnud sel nädalal 14 dollarit allapoole, mida on liiga palju,» tõdes MF Globali vanemmaakler Robert Laughlin, kes ei osanud siiski ennustada, mis saab edasi. «Võib olla toimub täna natuke surnud hüpe ja järgmisel nädalal müüakse jälle rohkem,» pakkus ta.

New Yorgi futuuribörsil kerkis augusti tehingute hinnatase kahe protsendi võrra 132 dollari lähedale barrelilt. Londonis kaubeldi paari tunni eest tasemel 131.20 dollarit barrelilt. Brenti toornafta hind septembriks tõusis täna hommikul üle kahe protsendi 133,81 dollari peale, ehkki veel eile langes see peeaegu 131 dollari piirini. Täpselt nädala eest maksis aga barrel juba 147,5 dollarit.

Commodity Warrants Australia analüütiku Toby Hassalli sõnul on praegu veel hea võimalus osta, sest turg on väga tundlik iga võimaliku tarnetele tekkiva ohu suhtes. IMFi eilne teade globaalse majanduskasvu prognoosi paranemisest tõi kaasa tõusu, millele aitas kaasa ka Itaalia suurima naftatootja Eni SpA otsus peatada tootmine Nigeerias, kus mässulised ründasid taas ühte suurt torujuhet.

Toornafta hind langes sel nädalal kõikjal maailmas, kui saabusid positiivsed uudised selle kohta, et USA otsustas osaleda homme Genfis toimuvatel tuumakõnelustel Iraaniga, mis jahutas kartusi, nagu kavatseks ameeriklased peagi vallandada sõja OPECi suuruselt teise naftatootja vastu.

Bloombergi küsitletud analüütikutest ligi pooled arvasid, et hinnad langevad edasi ka järgmisel nädalal, sest lisaks Iraani suunal toimuvatele arengutele piirab nõudlust ka aeglustuv majanduskasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles