Ragn-Sells: toetame vaba konkurentsi jäätmete käitlemisel

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügiveo olukorraga on tallinlased rahul.
Prügiveo olukorraga on tallinlased rahul. Foto: Raigo Pajula.

Jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells kinnitusel toetavad nad vaba konkurentsi kohalike omavalitsuste konkurssidel jäätmete lõppkäitluskohtade leidmisel.


Ragn-Sellsi hinnangul pärsib konkursi korraldamine ainult kahe osaleja vahel vaba turumajanduse toimimist ning loob osale ettevõtjatele põhjendamatuid eeliseid, teatas ettevõte vastusena täna Postimehes ilmunud artiklile («Konkurentsiamet kahtleb Tallinna prügikonkursi seaduslikkuses.»)

«Vaba konkurents tagab teenuse tarbijatele õiglase hinna ning vastava hinna eest piisavalt kvaliteetse teenuse. Praegused Tallinna prügikomisjoni piirangud konkursside korraldamisel ei ole aga põhjendatud,» lausus Ragn-Sells ASi ärijuht Agu Remmelg.

«On oluline, et majandusruum jääks uutele tegijatele avatuks ning välditaks sellega uue monopoli teket, nagu see on juhtunud praegu Tallinna Vee ja Tallinna Prügila puhul, mille kasumimarginaalid on vastavalt 40- ja 30-protsendilised.»

Ragn-Sells ASi arendusjuht Jüri Hion lisas, et vastavalt proportsionaalsuse põhimõttele, mis on üks Euroopa Liidu keskkonnaõiguse põhimõtteid, peab olema igasugune piirang, sealhulgas jäätmekäitluskohtasid puudutav, selgelt põhjendatud ning olema sobiv ning mitte ülemäära karm teenimaks eesmärki, milleks ta on kehtestatud.

«Sellises olukorras, kus on mängus suured investeeringud, ei ole sellised kohalike omavalitsuste poolt kehtestatud piirangud meie hinnangul kuidagi põhjendatavad.»

Hioni arvates ei vasta kohalike omavalitsuste käitumine konkurentsiseaduses sätestatule.

Ta lisas, et omaniku- ja ettevõtlusvabaduse piiramine kohalike omavalitsuste poolt oma suva järgi ei ole kooskõlas muuhulgas Euroopa Ühenduse asutamislepinguga, mis sätestab, et liikmesriigid on kohustatud võtma kõik vajalikud üld- või erimeetmed, et tagada nende kohustuste täitmine.

«Samuti on jäätmemajanduse korraldamisel oluline järgida jäätmekäitluse hierarhiat. See tähendab, et hierarhias kõrgemal olev käitlusmeetod peaks igal juhul olema eelistatud võrreldes madalama taseme meetodiga. Sama taseme käitlusmeetodite puhul kohandatakse hinna ja läheduse printsiipi,» tõdes Hion.

Tema sõnul ei ole konkursiga ühele ettevõttele toimetamisõiguse andmine otstarbekas, kuna see lukustab jäätmevood tehnoloogiale, mis on jäätmekäitlushierarhia madalamas otsas.

«Jäätmete energiakasutus tekib Eestisse ka vabaturu olukorras, kus konkurssi pole vaja. Siis on garanteeritud nii hinna kui tehnoloogiate omavaheline konkurents,» märkis Hion.

Lisaks täpsustasid Ragn-Sellsi esindajad, et ettevõte pole kunagi huvi tundnud jäätmepõletustehase vastu, vaid rajab Tallinnasse MBT tehase, mille eesmärk on olmejäätmetest kütus valmis toota, et see siis hiljem Eestis või Skandinaavias tegutsevatele tootmisettevõtetele nende energiaalaste vajaduste rahuldamiseks tarnida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles