Hiina üritab laenamist piirata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivist lõvi Šanghais Hiina kommertspanga kontori kõrval. Hiina pangandusregulaatorid  tahavad laenukasvu piirama hakata.
Kivist lõvi Šanghais Hiina kommertspanga kontori kõrval. Hiina pangandusregulaatorid tahavad laenukasvu piirama hakata. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina pangandusregulaator teatas täna uutest sammudest laenamise piiramiseks ning ütles, et juba käesoleval aastal aeglustub laenuandmise kasvutempo tunduvalt.


Hiina valitsus on viimastel nädalatel rakendanud meetmeid krediidikasvu rahustamiseks. Hiina pangad andsid mullu majanduse stimuleerimise paketi raames uute laenude näol välja rekordilised 9600 miljardit jüaani (1406 miljardit dollarit).

Liu Mingkang ütles Hong Kongis, et tema hinnangul väljastavad pangad tänavu uute laenudena vähem, ligikaudu 7500 miljardit jüaani. See tähendaks aastapõhist tasumata võlasummade kasvu 16-18 protsendi võrra, mis kujutaks endast aga järsku pidurdust pärast 32-protsendilist kasvu aastal 2009.

Mullune tormiline laenukasv tekitas paljude meelest tõsise kinnisvara- ja börsimulli tekkimise ohu, mis omakorda võib dramaatiliselt tõsta hapuksläinud pangalaenude osakaalu.

Liu ütles, et Hiina panku on manitsetud suuremale valvsusele krediidiriskide suhtes. Ta lisas, et nad uurivad üha tähelepanelikult teistkordsete laenude tagamaid - eriti kohalike omavalitsuste poolt sponsoreeritud projektide osas - ning rakendavad meetmeid liigselt riskivate pankade suhtes.

Regulaator mainis ka seda, et tema juhitud komisjon on võtnud erilise vaatluse alla 190 finantsasutust, kellest ta ühtegi siiski nimepidi ei nimetanud. Paljudel pankadel paluti tema sõnul laenamist piirata seetõttu, et neil ei õnnestunud täita teatud nõudmisi, sealhulgas kapitali osas.

Liu rõhutas samas, et Hiinal on õnneks olemas mustadeks päevadeks suur reservfond. «Me oleme veendunud, et suudame võimalike riskidega toime tulla,» sõnas ta.

Ta lubas teha varsti teatavaks uued oma- ja laenukapitali suhte ja likviidsuse määrad ning välistada selle, et pangad ettevõtete võlakirjade garanteerimise teed lähevad.
Liu sõnul peavad Hiina pangad end «valet liiki laenajate ja valede ilmastikutingimuste puhuks» valmis panema.

Hiina keskpank tõstis möödunud nädalal ootamatult laenuandjate reservidele kehtestatud nõudmisi - esmakordselt 18 kuu jooksul. Suurpankade kapitalimäära tõsteti 50 baaspunkti võtta 16 protsendile.

Hiina sisemaise meedia ülevaadete põhjal võib väita, et Hiina pangad on juba käesoleva kuuga üle 1000 miljardi jüaani laenu andnud, mis ilmselt panigi võimud kiirelt tegutsema ja kärpekäärid käiku laskma.

Copyright

The Financial Times Limited 2010.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles